ΑΘΗΝΑ
08:38
|
04.05.2024
Χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές έχουν μείνει χωρίς καταφύγιο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό προσφύγων.
Πρόσφυγες Ροχίνγκια κοιτάζουν μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών τους που απανθρακώθηκαν από μια καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό στο Kutupalong του Μπαγκλαντές τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές έχουν μείνει χωρίς καταφύγιο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό προσφύγων και έκαψε εκατοντάδες σπίτια, δήλωσαν αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η πυρκαγιά διέσχισε ταχύτατα το ασφυκτικά γεμάτο καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας σε καταυλισμό στα νοτιοανατολικά της χώρας, δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος προσφύγων Μιζανούρ Ραχμάν. Υπάρχουν υποψίες εμπρησμού, είπε ο αξιωματούχος.

Το Μπαγκλαντές φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει εκεί μετά τη στρατιωτική καταστολή της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας στη γειτονική Μιανμάρ το 2017. Αυτά τα γεγονότα αποτελούν πλέον αντικείμενο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία.

«Τουλάχιστον 711 καταφύγια κάηκαν ολοσχερώς και 63 υπέστησαν μερικές ζημιές», είπε ο Ραχμάν, προσθέτοντας ότι καταστράφηκαν επίσης πέντε εκπαιδευτικά κέντρα και δύο τζαμιά. Είπε ότι η φωτιά έκανε άστεγους 4.000 ανθρώπους.

Δεν υπήρξαν θύματα και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, πρόσθεσε.

«Έχουμε διατάξει έρευνα για τη φωτιά», πρόσθεσε. «Υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για πράξη εμπρησμού».

Ο Σαφικούλ Ισλάμ, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σταθμού Ukhiya, είπε ξεχωριστά στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι η φωτιά ξέσπασε περίπου τα μεσάνυχτα στον καταυλισμό Kutupalong στην Ukhiya και εξαπλώθηκε γρήγορα, πυροδοτούμενη από ισχυρούς ανέμους.

«Η φωτιά ήταν μεγάλη και κατέστρεψε περίπου 1.040 καταφύγια στον καταυλισμό», είπε.

«Χρειάσαμε περίπου δύο ώρες για να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά, εμπλέκοντας 10 πυροσβεστικές μονάδες από την Ukhiya και άλλους σταθμούς στην περιοχή».

Ο Ισλάμ είπε ότι αν και δεν επιβεβαιώνεται, οι προκαταρκτικές δηλώσεις των προσφύγων υποδηλώνουν ότι προκλήθηκε από φούρνο με λάσπη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι «η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε πολλά καταφύγια προσφύγων», προσθέτοντας ότι «υποστήριξε τους πληγέντες».

Πυρκαγιές και βία κοινά σε καταυλισμούς

Οι πυρκαγιές σε δεκάδες καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές είναι συχνές, ειδικά κατά την ξηρή περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Αλλά πολλά από τα στρατόπεδα είναι επίσης διχασμένα από τη βία μεταξύ αντίπαλων ομάδων Ροχίνγκια.

Η αστυνομία λέει ότι η ασφάλεια στους καταυλισμούς έχει επιδεινωθεί, με περισσότερους από 60 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν σε πολέμους επικράτησης και συγκρούσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί.

Τον Μάρτιο του 2023, μια πυρκαγιά στον καταυλισμό Kutupalong – έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς προσφύγων στον κόσμο – κατέστρεψε 2.000 καταφύγια.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τουλάχιστον 15 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι μετά από πυρκαγιά στον ίδιο καταυλισμό.

Οι συνθήκες στη Μιανμάρ έχουν επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό το 2021 και οι προσπάθειες να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες Ροχίνγκια απέτυχαν.

Ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, έχει πει επανειλημμένα ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταλούν πίσω με τη βία. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι συνθήκες στη Μιανμάρ δεν ευνοούν τον επαναπατρισμό.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις στη Βουδιστική πλειοψηφία της Μιανμάρ, όπου τους στερούνται την ιθαγένεια και άλλα συνταγματικά δικαιώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα