ΑΘΗΝΑ
14:38
|
02.05.2024
Μια περιφερειακή σύγκρουση διαφαίνεται όλο και πιο απειλητικά, μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό.
Το 4% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας —περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι— εκτιμάται πως είναι νεκροί, τραυματίες ή αγνοούμενοι,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «διέλυσε» τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη βόρεια Γάζα καθώς ο πόλεμος εναντίον της παλαιστινιακής ομάδας μπαίνει, σήμερα Κυριακή, στον τέταρτο μήνα και οι φόβοι για επέκταση στον γειτονικό Λίβανο αυξάνονται.

Με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας να έχει πλέον ξεπεράσει τους 22.700, ανάμεσά τους 9.600 παιδιά, και περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού των Παλαιστινίων στην περιοχή —περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι— να εκτιμάται πως είναι νεκροί, τραυματίες ή αγνοούμενοι, σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor, η ανθρωπιστική κρίση δεν έχει προηγούμενο.

Με τμήματα της περιοχής να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αμείωτοι, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Γάζα έχει γίνει απλώς ακατοίκητη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των μαχών, ενώ οι υπόλοιπες ιατρικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις.

Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου έξι ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου στους 332.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι «ολοκλήρωσε την εξάρθρωση του στρατιωτικού πλαισίου της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και οι δυνάμεις του θα επικεντρωθούν τώρα σε κεντρικές και νότιες περιοχές της επικράτειας.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται όλο και ισχυρότερες πιέσεις με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται χθες, στην πλατεία Χαμπίμα του Τελ Αβίβ για να ζητήσουν πρόωρες εκλογές και παραίτηση της κυβέρνησής του, ζητώντας την επιστροφή των περίπου 100 ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ενώ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Ιερουσαλήμ, έξω από την κατοικία του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ .

Όλοι ανησυχούν για τον Λίβανο

Μια περιφερειακή σύγκρουση διαφαίνεται όλο και πιο απειλητικά, καθώς μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό και τη σφοδρή χθεσινή επίθεση κατά ισραηλινών στόχων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι να προειδοποιεί ότι η Χεζμπολάχ «σέρνει τον Λίβανο σε έναν περιττό πόλεμο».

Σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται το τέταρτο από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Μετά την Τουρκία και την Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε σήμερα στην Ιορδανία, με το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη να παραμένουν βασικοί σταθμοί της περιοδείας του.

«Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση εκεί», δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που σήμερα συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β‘, προτού μεταβεί στο Κατάρ και στο Άμπου Ντάμπι αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε το Σάββατο τη Βηρυτό, όπου συνάντησε υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποφευχθεί η εμπλοκή του Λιβάνου στον πόλεμο, επιβεβαίωσε πηγή της Ε.Ε. και αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του στην περιοχή με επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Εντωμεταξύ, επικαλούμενη αξιολόγηση από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA), η Washington Post αναφέρει σε άρθρο της ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει «ιδιωτικά» τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην εισέλθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ πιθανότατα δεν θα κατορθώσει να κερδίσει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα