ΑΘΗΝΑ
06:58
|
02.05.2024
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ασθενών και υγειονομικών από το νοσοκομείο Α-Άκσα.
Τέσσερις μήνες πολέμου στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 99 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγείρει ένα ακόμα μείζον ζήτημα υποστηρίζοντας πως αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 600 ασθενών και μελών του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στη Γάζα.

«Δυστυχώς, οι περισσότερες ΜΚΟ έχουν φύγει από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα μετά τις ρίψεις προειδοποιητικών φυλλαδίων, τα οποία έλεγαν ότι η περιοχή δεν είναι πια ασφαλής», δήλωσε η γιατρός Τάνια Χατζ-Χασάν μέλος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στο δίκτυο Al Jazeera. Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας η γιατρός τόνισε ότι η κατάσταση στο εν λόγω νοσοκομείο τις τελευταίες εβδομάδες είναι τραγική. Το Αλ-Άκσα είναι το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, το οποίο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους με τραύματα πολέμου σε καθημερινή βάση.

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο στον Λίβανο με τις ισραηλινές δυνάμεις να βομβαρδίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχους της φιλοϊρανικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Ισραήλ επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε στρατόπεδο στο χωριό Μαρουαχίν και σε υποδομές του χωριού Άιτα αλ-Σάαμπ.

Παρά τους βομβαρδισμούς ο Μπένι Γκαντς με ανάρτησή του στο X ανέφερε ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας «διπλωματικής λύσης» με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου και προκήρυξη νέων εκλογών ζήτησαν, διαδηλώνοντας στην Ιερουσαλήμ έξω από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, περίπου 40 διαδηλωτές, με τους αστυνομικούς να τους απομακρύνουν με τη βία.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στο Τελ Αβίβ. Στην Ιερουσαλήμ συνελήφθησαν δύο διαδηλωτές και στο Τελ Αβίβ ένας.

Μαζική διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Μινεάπολη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση στη Μινεάπολη έξω από το γραφείο της βουλευτή, Έμι Κλόμπουσαρ, η οποία τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διαδηλωτές κάλυψαν την είσοδο του γραφείο της με πανό που έφεραν φωτογραφίες και λευκά σάβανα για τα χιλιάδες νεκρά παιδιά της Γάζας. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια της Νοτίου Αφρικής να βρεθεί το Ισραήλ ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού.




Δέσμευση Μπλίνκεν για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα όπλα θα σιγήσουν. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό, που συνεχίζει τα πολύνεκρα αεροπορικά πλήγματά του, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων, και προειδοποίησε εναντίον της επαπειλούμενης εξάπλωσης της σύρραξης.

Οι νεκροί όμως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έχουν ξεπεράσει τους 22.0000 και στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι γυναίκες και παιδιά. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού της Παλαιστίνης έχει σκοτωθεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει συνοικίες ολόκληρες, εκτοπίζοντας το 85% του πληθυσμού και προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ, που υποστηρίζεται στρατιωτικά και πολιτικά από τις ΗΠΑ, να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα, έχοντας πλάι του τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι. «Μπορεί εύκολα να υπάρξει μετάσταση» αυτού του πολέμου, που «θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανασφάλεια και ακόμα περισσότερα δεινά», προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να «εμποδίσει τη σύρραξη να εξαπλωθεί» στην περιοχή.

Αναφερόμενος στα σενάρια για μεταγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη γη τους, ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε πως δεν πρέπει να πιεστούν να φύγουν από τη Γάζα. Χαρακτήρισε εξάλλου «αδιανόητη τραγωδία» τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας χθες το πρωί άλλων δυο Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, του Μουστάφα Θουράγια, εικονολήπτη που συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του AFP, και του Χάμζα Ουάελ Ντάχντουχ του Al Jazeera. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, σκοτώθηκαν σε στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου τους. Το δίκτυο Al Jazeera κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως «βάζει στο στόχαστρο» Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα από το Άμπου Ντάμπι ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν για ένα «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστίνιων αμάχων αλλά και για την αποτροπή του ενδεχομένου εξάπλωση του πολέμου του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Βάλλεται και η Δυτική Όχθη

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν εννιά Παλαιστίνιοι χθες Κυριακή. Ανάμεσά τους ήταν κοριτσάκι τριών ετών που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα ισραηλινών αστυνομικών που αντιδρούσαν σε επίθεση με αυτοκίνητο, που όρμησε στο σημείο ελέγχου τους. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν, οχυρό ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπου έχασαν επίσης τη ζωή τους δυο υπήκοοι Ισραήλ, αστυνομικίνα και πολίτης, σύμφωνα με πηγές και στις δυο πλευρές.

Ο Τσαχάλ, ο οποίος συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις του από την 27η Οκτωβρίου στη Γάζα, υποστήριξε προχθές Σάββατο πως πως «εξάρθρωσε» τη «στρατιωτική δομή» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της και πλέον «επικεντρώνεται στο κεντρικό και στο νότιο» τμήμα του θυλάκου.

Στο μεταξύ σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι αναφορές για επίθεση με drone περίπου 700 μέτρα μακριά από το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη νότια πόλη της Ράφα. Ο στόχος της επίθεσης  ήταν ένα αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες, οι οποίοι σκοτώθηκαν κοντά στην είσοδο ενός συγκροτήματος κατοικίων.

Μπέρμποκ: Αυτοσυγκράτηση με αστερίσκους

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε την Κυριακή το Ισραήλ να επιδείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητη μια «λιγότερο εντατική διαχείριση των επιχειρήσεων».

«Τα δεινά πολλών αθώων ανθρώπων δεν μπορούν να συνεχίζονται έτσι. Χρειαζόμαστε μια λιγότερο εντατική διεξαγωγή των επιχειρήσεων”, δήλωσε η υπουργός στους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό της Ισραέλ Κατς και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ. «Είναι όλο και πιο σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους άμαχους στη Γάζα. Πρέπει να βρει τρόπους να καταπολεμήσει τη Χαμάς χωρίς να υποφέρουν πολλοί Παλαιστίνιοι», πρόσθεσε.

Η Γερμανία υποστηρίζει άνευ όρων το Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. «Επανέλαβα τη διαβεβαίωσή μου: η χώρα σας μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη μας για την καταπολέμηση της τυφλής τρομοκρατίας που θέλει να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη. Αν η Χαμάς δεν συνέχιζε με φανατισμό αυτή την παράλογη μάχη, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και καιρό», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης για τις εκκλήσεις δύο ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών για την επιστροφή Εβραίων εποίκων στη Γάζα και τη «μετανάστευση» των Παλαιστινίων. Είναι «αμετάκλητο ότι η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους”» δήλωσε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να διωχθούν από τη Γάζα». Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στη Ράφα η κ. Μπέρμποκ τόνισε ότι το Ισραήλ οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες στη Δυτική Όχθη.

Στη συνέχεια, η Μπέρμποκ θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο όπου θα συναντήσει τον ομόλογό της Σάμεχ Σούκρι, και από εκεί στον Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα