ΑΘΗΝΑ
00:25
|
03.05.2024
Η άμεση επέμβαση του πυροσβεστικού σώματος οδήγησε στη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε υπό ασαφείς συνθήκες.
Πυρκαγιά στη μονή Σταυρονικήτα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναστάτωση προκάλεσε απόψε η εκδήλωση πυρκαγιάς σε κελί της Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους.Από την πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές καθώς έσπευσε αμέσως στην περιοχή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελούμενη από δύο οχήματα και έξι πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και σβήστηκε.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σταυρονικήτα είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται 15η στην ιεραρχική τάξη των Αγιορειτικών μονών.

Η μονή Σταυρονικήτα

Η ιστορία της μονής αρχίζει το 10ο αιώνα, οπότε λειτουργεί σαν μονύδριο που φέρει την ονομασία Σταυρονικήτα. Μία υπόθεση κάνει λόγο για δύο μοναχούς που την ίδρυσαν, τον Σταύρο και τον Νικήτα. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου, καθώς κατέχει τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά,  που ονομάστηκε έτσι επειδή όταν την έβγαλαν από τη θάλασσα οπου βρισκόταν για εκατοντάδες χρόνια αναλλοίωτη είχε κολλήσει στο «μέτωπο» του αγίου ένα στρείδι.

Είναι το μικρότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους, σε μορφή κάστρου με μία υποτυπώδη αυλή.

Βρίσκεται επάνω σε βράχο, ο οποίος όμως πριν κάποια χρόνια άρχισε να αποσαθρώνεται. Χάρη στις επεμβάσεις τις Κ.Ε.Δ.Α.Κ., ο βράχος αυτός ενισχύθηκε με ενέσεις τσιμέντου και έτσι σταθεροποιήθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα