ΑΘΗΝΑ
00:05
|
06.05.2024
Η αξιωματική αντιπολίτευση απείχε από την εκλογική διαδικασία, την οποία κατήγγειλε χαρακτηρίζοντάς τη «παρωδία».
Από το 2009 στην εξουσία η Σεΐχ Χασίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, εξασφάλισε όπως ήταν δεδομένο την πέμπτη θητεία της στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις εκλογές της Κυριακής (7/1), από τις οποίες απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλοντάς τες ως «παρωδία».

Η Σεΐχ Χασίνα, στην εξουσία από το 2009, πιστώνεται πως έφερε ταχεία οικονομική ανάπτυξη στη χώρα με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, που μαστιζόταν άλλοτε από την ακραία φτώχεια. Ωστόσο, η κυβέρνησή της κατηγορείται για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανελέητη καταστολή της αντιπολίτευσης.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος του Μπαγκλαντές (AL), το κόμμα της πρωθυπουργού, εξασφάλισε περί τα τρία τέταρτα των εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Τα πλήρη επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν επίσημα εντός της ημέρας.

Αφού ψήφισε στην πρωτεύουσα Ντάκα, η πρωθυπουργός Χασίνα κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες υποσχόμενη «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές. Ταυτόχρονα στηλίτευσε το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (BNP), αποφάσισε να απέχει, και το χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση».

Από την πλευρά του το BNP κατήγγειλε τη χθεσινή «παρωδία εκλογών», ενώ από την ψηφοφορία απείχαν και άλλες παρατάξεις, που αποδεκατίστηκαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας κύματος μαζικών συλλήψεων. Ανάμεσα στους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται είναι ο Σακίμπ αλ Χασάν, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ -του δημοφιλέστερου αθλήματος στη χώρα-, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος πρακτικά δεν είχε αντιπάλους στις εκλογικές περιφέρειες που διεκδικούσε. Ωστόσο δεν παρουσίασε υποψήφιους σε κάποιες, με προφανή σκοπό να αποφευχθεί μονοκομματικό κοινοβούλιο, που θα θεωρείται απλά όργανο του μοναδικού κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα