ΑΘΗΝΑ
14:08
|
27.04.2024
Η αναλογική αντιμετώπιση των συνταξιούχων, προφανώς έχει καθορίσει ως σημείο συνάντησης μεταξύ των γενεών τη διασταύρωση των οδών... φτώχειας και ταλαιπωρίας.
Oι πενιχρές αυξήσεις σε μέρος των συνταξιούχων αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο… ιλιγγιώδες ποσό των 694 ευρώ μεικτά κυμαίνεται η μέση σύνταξη του ιδιωτικού τομέα για τους νέους συνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων με τους παλαιότερους συνταξιούχους να έχουν υποστεί τρομακτικές εισοδηματικές απώλειες, η ωρίμανση των μνημονιακών μέτρων σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε σταθερό συνταξιοδοτικό «κούρεμα» και για τους νεότερους δικαιούχους….

Σύμφωνα με την έκθεση «ΗΛΙΟΣ» για τον Δεκέμβριο, απονεμήθηκαν 31.357 νέες συντάξεις όλων των κατηγοριών (κύριες και επικουρικές), περισσότερες κατά 4.791 ή κατά 16%, σε σχέση με τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, οι συντάξεις γήρατος που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν σε πρώην εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, κατά μέσο όρο υποχώρησαν στα 694,20 ευρώ μεικτά.

Η διακηρυγμένη εδώ και χρόνια πρόθεση των εκάστοτε κυβερνώντων για αναλογική αντιμετώπιση των συνταξιούχων, προφανώς έχει καθορίσει ως σημείο συνάντησης μεταξύ των γενεών τη διασταύρωση των οδών… φτώχειας και ταλαιπωρίας, με όχημα τις περικοπές (έμμεσες και έμμεσες).

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι οι πενιχρές αυξήσεις σε μέρος των συνταξιούχων και οι διάφορες εφάπαξ ενισχύσεις, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών τους.

Όπως υπολογίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι απώλειες εξαιτίας των τουλάχιστον 27 μνημονιακών περικοπών υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι (παλαιοί και νεότεροι) έχουν χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμης τους, εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού.

Συνολικά, από τα στοιχεία για τους συνταξιούχους της χώρας, προκύπτει ότι:

– Στα 470 ευρώ καθαρά περιορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές για το 1/5 των συνταξιούχων.

– Τέσσερις στους δέκα , περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν σύνταξη έως 700 € μεικτά.

Δηλαδή, 658 € καθαρά)

-Η μέση κύρια σύνταξη δεν υπερβαίνει τα  795 ευρώ μεικτά (747 ευρώ καθαρά) και είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ.

-Η  μέση επικουρική σύνταξη, περιορίζεται στα 196 ευρώ μεικτά (184 καθαρά) και

– το μέσο μέρισμα  δεν ξεπερνά τα 111 ευρώ μεικτά (104,56 ευρώ καθαρά).

Παράλληλα, σύμφωνα την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους: οι Έλληνες συνταξιούχοι, αποδεικνύονται οι πιο γερασμένοι στην Ευρώπη, με το 90,3%   άνω των 60 ετών και μόλις  το 4,85%  να είναι ηλικίας  κάτω των 55 ετών.

Πρόκειται -κατά κύριο λόγο- για συνταξιούχους χηρείας αλλά και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).

Ο λόγος τους μας χόρτασε, που λένε…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα