ΑΘΗΝΑ
11:14
|
07.05.2024
Πριν 33 χρόνια, ο Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός από χτύπημα με λοστό στο κεφάλι από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα.
«Ο Τεμπονέρας ζει, στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία τον έχουμε μαζί. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», τονίζει στο κάλεσμά του το ΕΑΜ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση στη μνήμη του δολοφονημένου, από τραμπούκους της ΝΔ, καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα διοργανώνει σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στα σχολεία Τεμπονέρα στο κέντρο της Πάτρας, το Εργατικό Αντιιμπεριαλισιτκό Μέτωπο (ΕΑΜ), ενώ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα παρευρεθεί το απόγευμα στην εκδήλωση μνήμης και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του, στο σχολικό συγκρότημα που δολοφονήθηκε.

Πριν 33 χρόνια, στις 8 Ιανουαρίου 1991, ο Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός έξω από το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πατρών από δολοφονικό χτύπημα με λοστό στο κεφάλι από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα, όπως αποφάνθηκε η δικαιοσύνη.

Τον Νοέμβρη του 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καταθέσει ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που προέβλεπε σειρά αλλαγών για τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο κίνημα που συνεχίστηκε με καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών και σχολείων ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση, επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, με ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ να προσπαθούν να σπάσουν τις καταλήψεις, επιχειρώντας βίαιες ανακαταλήψεις, ώσπου το βράδυ της 8ης Γενάρη ο τοπικός μηχανισμός κρούσης , με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και τότε δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα επιτέθηκε, με σιδερολοστούς και καδρόνια σε μαθητές και καθηγητές που περιφρουρούν το σχολείο.

«Ο Τεμπονέρας ζει, στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία τον έχουμε μαζί. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», τονίζει στο κάλεσμά του το ΕΑΜ και προσθέτει:

«Μια τέτοια μέρα αν μισή μας καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα στο Νίκο Τεμπονέρα, η άλλη μισή στη Παλαιστίνη βρίσκεται.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να ορθώσουμε ένα κύμα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση για μια λεύτερη πατρίδα.

33χρόνια μετά η κυβέρνηση της δεξιάς μέσα στο Γενάρη ξεκινά στη βουλή τη συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων,  ουσιαστικά  χωρίς να το ομολογούν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ή μάλλον ακριβέστερα για την παράνομη κατάργηση του.

Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε την  ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων πάνω στα συντρίμμια  του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι προνόμιο.

Εκπαιδευτικοί φορείς, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, προοδευτική διανόηση, εργαζόμενος λαός και νεολαία σ’ ένα ενιαίο μέτωπο μπορούν να νικήσουν και θα νικήσουν, γιατί στα θεμέλια του, το μέτωπο αυτό έχει και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

PFLP και PIJ: Η παλαιστινιακή ενότητα ματαίωσε όλες τις δολοπλοκίες

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα