ΑΘΗΝΑ
23:24
|
08.05.2024
«Είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ να επιτύχει τους νόμιμους στόχους» είπε δίνοντας πράσινο φως για συνέχιση του μακελειού στη Γάζα.
Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πίσω από την υποτιθέμενη «επιθυμία» των ΗΠΑ να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα «το συντομότερο δυνατόν» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έδωσε τις ευλογίες του για τη συνέχιση του μακελειού κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε στο Ισραήλ με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Εκτίμησε πως έχουν χαθεί «υπερβολικά πολλές ανθρώπινες ζωές» και πως υποφέρουν «πάρα πολλοί άνθρωποι», επιμένοντας παρόλα αυτά πως «είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ να επιτύχει τους νόμιμους στόχους» που έθεσε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ώστε να μην επαναληφθούν.

Ισχυρίστηκε ακόμη πως η Χαμάς θα μπορούσε «να είχε τελειώσει τον πόλεμο στις 8 Οκτωβρίου» εάν είχε παραδοθεί, εάν είχε εγκαταλείψει τα όπλα, εάν απελευθέρωνε τους ομήρους. «Κανένα από τα δεινά αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν η Χαμάς δεν είχε κάνει ό,τι έκανε στις 7 Οκτωβρίου και εάν είχε πάρει διαφορετικές αποφάσεις στη συνέχεια» είπε ο Μπλίνκεν.

Σε σχέση με τη διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες που είχε ξεκινήσει ανοικτά από το 2020 και τις προσπάθειες ολοκλήρωσής του στην ευρύτερη περιοχή, ο Μπλίνκεν είπε πως ορισμένες χώρες που επισκέφθηκε (μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ) έχουν «ήδη κάνει βήματα για εξομάλυνση» σχέσεων με το Ισραήλ και άλλες ενδιαφέρονται να το κάνουν αλλά «όχι σε βάρος του πολιτικού ορίζοντα των Παλαιστινίων και εν τέλει ενός παλαιστινιακού κράτους».

«Αντίθετα, αυτό το θέμα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας ολοκλήρωσης  ή εξομάλυνσης. Αυτό ήταν πολύ ξεκάθαρο στις συζητήσεις μου στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που έκανα, μεταξύ άλλων, στη Σαουδική Αραβία».

Καταλήγοντας τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι ηγέτες που συνάντησε σε αυτό το ταξίδι «υποστηρίζουν την παλαιστινιακή διακυβέρνηση της Γάζας, ενιαία με τη Δυτική Όχθη και ένα μονοπάτι για κράτος παλαιστινιακό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα