Οι περιγραφές για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία είναι δραματικές και θυμίζουν έντονα τις μέρες του πρώτου κύματος της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε λοιπόν, ότι την Τετάρτη (10/1) θα γίνει συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό και την πορεία του στη χώρα.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 11.30 το πρωί.
Παρόντες θα είναι: Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη υπό πίεση, καθώς εκτός από τον κορονοϊό σε έξαρση βρίσκονται η γρίπη και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, που αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου η πληρότητα αγγίζει το 100%.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ήδη νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς με κορονοϊό, καθώς οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό του προηγούμενου μήνα, ενώ επίσημα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη της νέας υπο-παραλλαγής JN.1, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη και παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Αύξηση 30% εισαγωγών
Μεγάλη είναι η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα επείγοντα των νοσοκομείων από ασθενείς με ιώσεις επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος τονίζει ότι: «Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Πλην των ασθενών με κορονοϊό που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις», με την αύξηση αυτή να ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Και συνεχίζει: «Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύχτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία». Επίσης, αναφέρει, ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες, σημειώνοντας ότι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».