ΑΘΗΝΑ
02:44
|
02.05.2024
Το κομφούζιο ξεκίνησε όταν η αστυνομία προσπάθησε να κλείσει παράνομη, μυστική σήραγγα στο παλιό κτίριο της συναγωγής στο Μπρούκλιν.
Στιγμιότυπο από τις ταραχές στο κτίριο της Συναγωγής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλούν εικόνες από την μυστηριώδη υπόγεια σήραγγα που αποκαλύφθηκε σε χώρο της (άνω των 100 ετών) εβραϊκής συναγωγής της Νέας Υόρκης, Chabad Lubavitch World,  στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για το σφράγισμά της.

Στη συναγωγή επικράτησε «πανζουρλισμός» από τους Υπερορθόδοξους Εβραίους που βρίσκονταν στην συναγωγή όταν διαμαρτυρήθηκαν και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς που επιχειρούσαν να κλείσουν τη σήραγγα επιστρατεύοντας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου στο Μπρούκλιν και μία μπετονιέρα ώστε να σφραγίσει τον εξωτερικό χώρο του (όπως διαπιστώθηκε) παράνομα φτιαγμένου τούνελ.

Οι θρησκευόμενοι άνδρες προσπάθησαν να σταματήσουν τους οικοδόμους και τους αστυνομικούς βγάζοντας μέρος των ξύλινων καθισμάτων και ξετρυπώνοντας έως και στρώματα με κηλίδες αίματος.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 από τους πιο βίαιους.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης σφράγισαν  χτες το τούνελ εκτιμώντας πως θέτει σε κίνδυνο την στατικότητα του κτιρίου, ενώ διενεργούν ελέγχους και σε παρακείμενα κτίρια για το ενδεχόμενο μέρη της παράνομης σήραγγας να περνούν και από τις υπόγειες εγκαταστάσεις άλλων κτισμάτων.

Οι εικόνες που βιντεοσκοπήθηκαν από το εσωτερικό της συναγωγής και τις έντονες αντιδράσεις των μελών της έγιναν ανάρπαστες σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεν έγινε ξεκάθαρο γιατί τα μέλη της συναγωγής είχαν δημιουργήσει την μυστική σήραγγα.  Πληροφορίες της ιστοσελίδας Forward.com  ανέφεραν πως ο σκοπός της σήραγγας ήταν να προσεγγίσει έναν παλιό χώρο για τα τελετουργικά λουτρά, mikvah, γυναικών του ιουδαϊκού θρησκεύματος. Άλλες πηγές αναφέρουν πως η σήραγγα δημιουργήθηκε πριν περίπου δύο χρόνια σε μία προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου του κτιρίου, αν και δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με τη δημιουργία λαγουμιού…

Τελικά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ν.Υόρκης, το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Ιανουαρίου, αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις σχετικά με τις φασαρίες που προκαλούσε  μία «ομάδα ταραχοποιών» έξω από την οδό Ιστερν Παρκγουέι του Μπρούκλιν, μπαινοβγαίνοντας μεταξύ άλλων από την παράνομη σήραγγα.

Η συναγωγή Chabad-Lubavitch

Ο ραβίνος Γιόζεφ Μπράουν, που είναι στη συγκεκριμένη συναγωγή χαρακτήρισε «τρομερές» τις ενέργειες των νεαρών υπερορθόδοξων Εβραίων, Χασιδιτών, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις τους «οδυνηρές» για την τοπική εβραϊκή κοινότητα.

Τι είναι ο Χασιδισμός

Ο Χασιδισμός («παρακλάδι» των Υπερορθόδοξων Εβραίων) αναπτύχθηκε κυρίως στην περιοχή της δυτικής Ουκρανίας τον 18ο αιώνα και εξαπλώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη. Χαρακτηρίζεται από τον θρησκευτικό και κοινωνικό συντηρητισμό αλλά και την κοινωνική απομόνωση. Τα μέλη του ακολουθούν πιστά το δόγμα και του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού αλλά και τις παραδόσεις των Εβραίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ιδέες του Χασιδισμού πηγάζουν αρκετά από την Λουριανική Καμπάλα, μία σχολή της Καμπάλα που έχει πάρει το όνομα της από τον ραβίνο που την ανέπτυξε, Ισάακ Λούρια. Αυτές επικεντρώνονται στην έμφυτη ύπαρξη του Θεού στον κόσμο, την ανάγκη ο πιστός να είναι ένα με τον Θεό, την ευλάβεια στην θρησκευτική άσκηση και την σημασία στην πνευματική διάσταση της καθημερινότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα