Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής που θα στηρίξει τις κατηγορίες κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), όπου η χώρα κατηγορεί το Τελ Αβίβ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, ο Κόρμπιν περιλαμβάνεται σε μια ομάδα πολιτικών διακεκριμένων πολιτικών προσώπων, από προοδευτικά πολιτικά κόμματα και κινήματα σε όλο τον κόσμο, που θα βρεθούν στη Χάγη για τις δύο ημέρες προκαταρκτικών ακροάσεων, που ξεκινούν αύριο Πέμπτη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης και σωφρονιστικών υπηρεσιών Ρόναλντ Λαμόλα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε το τέλος στη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Γάζα, τόνισε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από τους ηγέτες του κόσμου που δεν έχουν αμβλύνει τη συνείδησή τους και στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας υποστηρίζοντας μια υπόθεση που επιδιώκει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Νωρίτερα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, που παρακολουθεί όλο αυτό να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, να καταλάβει την οργή που έχει ξεσηκωθεί σε όλο τον κόσμο;», αναρωτήθηκε.
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης προκειμένου να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τους θανάτους τόσων αθώων ανθρώπων στη Γάζα και να υποστηρίξει την υπόθεση;», πρόσθεσε, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον να απαντά πως δεν θεωρεί την νοτιοαφρικανική προσφυγή «χρήσιμη» και πως δεν είναι προσήκον να ακούγονται όροι όπως αυτός της «γενοκτονίας».
Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ανησυχεί» πως το Ισραήλ ενδέχεται να ενήργησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «φυσικά» έχει ανησυχίες για την κρίση στη Γάζα, αλλά ότι δεν είναι δουλειά του μια νομική προσφυγή.
Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι σκοπεύει «να καταστρέψει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα» και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ να διατάξει την παύση των επιθέσεων. Το Τελ Αβίβ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής και προετοιμάζει τη νομική ομάδα που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο.
Η προσφυγή, 84 σελίδων, από την Πρετόρια, αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, που καταρτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Θετικά για την προσφυγή έχει τοποθετηθεί ο Οργανισμός Ισλαμικών χωρών, η Μαλαισία, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Βολιβία, οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια και το Πακιστάν.
Νωρίτερα, η Βολιβία υπέβαλε, από την πλευρά της, παρόμοιο αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), από κοινού με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να διερευνηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Διαβάστε επίσης: