ΑΘΗΝΑ
14:23
|
02.05.2024
Το Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου την επόμενη εβδομάδα για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία επικρατεί στις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, για το ενδεχόμενο το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης να καταδικάσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Νότια Αφρική.

Το ίδρυμα ασφαλείας και το γραφείο του εισαγγελέα ανησυχούν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας – αυτό μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία υπέβαλε αναφορά στο δικαστήριο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Ανώτερος νομικός εμπειρογνώμονας που ασχολείται με το θέμα έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τον αρχηγό του επιτελείου, Χερζλ Χαλέβι, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση καλώντας το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται από τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

Σύμφωνα με την Δρ. Σέλι Αβίβ Γεϊνί, το Διεθνές Δικαστήριο έχει μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση του διεθνούς δικαίου. Η αναγνώριση του ισχυρισμού της Νότιας Αφρικής μπορεί να εδραιώσει την αντίληψη ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Και ο καθηγητής Eliav Lieblich, ειδικός στο διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε στο ισραηλινό μέσο ότι οι καταγγελίες της Νότιας Αφρικής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Οι εξτρεμιστικές δηλώσεις από ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόδειξη της πρόθεσης να βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας» δήλωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι η Νότια Αφρική προβάλλει δύο βασικούς ισχυρισμούς: ότι το Ισραήλ δεν ενεργεί για να αποτρέψει δηλώσεις που καλούν σε γενοκτονία και ότι οι ενέργειες του συνιστούν γενοκτονία.

Τι απαντά το Ισραήλ

Σε ανάρτησή του, το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Νότια Αφρική είναι «εγκληματικά συνένοχη στην εκστρατεία γενοκτονίας της Χαμάς» κατά του ισραηλινού λαού, χαρακτηρίζοντας «συκοφαντία αίματος» την καταγγελία για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Δίνοντας πολιτική και νομική κάλυψη στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και στη στρατηγική της Χαμάς να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως ασπίδες, η Νότια Αφρική έχει γίνει εγκληματικά συνένοχη στην εκστρατεία γενοκτονίας της Χαμάς κατά του λαού μας. Μοιράζεται την ευθύνη για την τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Το κράτος του Ισραήλ θα παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για να διαλύσει την παράλογη συκοφαντία αίματος της Νότιας Αφρικής. Πόσο τραγικό είναι το γεγονός ότι το Έθνος του Ουράνιου Τόξου που υπερηφανεύεται για την καταπολέμηση του ρατσισμού θα πολεμά υπέρ των αντι-Εβραίων ρατσιστών.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αφού το εβραϊκό κράτος φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες της πιο αιματηρής σφαγής των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, η ιστορία θα κρίνει τη Νότιο Αφρική για την υποβοήθηση των σύγχρονων κληρονόμων των Ναζί.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της Νότιας Αφρικής: η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει χωρίς οίκτο» δήλωσε ο ισραηλινός εκπρόσωπος, Εϊλόν Λέβι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA- Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα