ΑΘΗΝΑ
12:33
|
02.05.2024
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επιχειρεί ανάσχεση των καταχρήσεων στις παραλίες.
Παραλίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για την «απλή χρήση αιγιαλών και παραλιών» παρουσίασε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια, με στόχο να περιοριστούν και να αποτραπούν (αν καταστεί δυνατόν…) φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης του δημόσιου χώρου σε παραλίες και αιγιαλό από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Μεταξύ των αλλαγών που επιχειρούνται με το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

  • Αφαιρείται από τους δήμους η δημοπράτηση μισθώσεων και η διαδικασία θα γίνεται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά και μόνον από την Κτηματική Υπηρεσία. Ωστόσο θα συνεχίσουν να παίρνουν οι δήμοι το 60% των εσόδων.
  • Άμεσο σφράγισμα της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται παράνομα τον αιγιαλό και την παραλία και τετραπλασιασμός προβλεπόμενου προστίμου.
  • Η υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου ομπρελοκαθισμάτων από μία νόμιμη επιχείρηση στις παραλίες θα επισείει πρόστιμο τετραπλάσιο και εάν υπάρξει υποτροπή οκταπλάσιο με απειλή σφράγισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.
  • Οι μισθωτές παραλιών, αν ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει ναυαγοσώστη, θα αναλαμβάνουν εκείνοι το κόστος και θα αφαιρείται από το μίσθωμά τους.
  • Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής.
  • Το υπουργείο «βαφτίζει» ως «απάτητες» τις παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται καθόλου η μίσθωση του αιγιαλού και παραλίας (πρόβλεψη που υπάρχει και σήμερα).
  • Αν σε αυτές τις παραλίες υπάρχει παλαιός αιγιαλός ιδιοκτησίας του Δημοσίου, σε αυτές τις περιπτώσεις θα θεωρείται κοινόχρηστος.
  • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο δημόσιος παλαιός αιγιαλός επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (είχε αποφασιστεί το 2019 να θεωρούνται όλοι δημόσιοι0. Πρόστιμα προβλέπονται και για ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις που παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα