ΑΘΗΝΑ
14:03
|
27.04.2024
Στο πλοίο επιβαίνει, μεταξύ άλλων, και ένας Έλληνας ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.
Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων καταλήφθηκε από ενόπλους στο Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα λοιπόν, με το Associated Press, πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, σημαίας Νήσων Μάρσαλ.

Το St. Nikolas παλαιότερα ονομαζόταν Suez Rajan και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στο πλοίο επιβαίνει ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε, ότι η προφανής κατάληψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11/1), στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από όπου διέρχονται τα πλοία, τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.

Η βρετανική υπηρεσία περιέγραψε, ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου και ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Επιπλέον, δήλωσε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι «έξι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Πρόσθεσε, ότι οι άγνωστοι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Η Ambrey ανέφερε επίσης, ότι το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν. Ο 5ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν απάντησε σε αίτημα του Associated Press για το περιστατικό. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν, επικαλούμενο ξένα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε στην κατάληψη αλλά δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα