ΑΘΗΝΑ
21:56
|
03.05.2024
Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη.
Πανό από την αντιπολεμική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες αντιπολεμικοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη και έξω από τον Λευκό Οίκο αργά την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη, λέγοντας ότι αυτό το βήμα απειλεί να διευρύνει τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν τα πλήγματα από αέρα και θάλασσα ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που σύμφωνα με το κίνημα αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους που πολιορκούνται από το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές στην Τάιμς Σκουέρ φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη» και «κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

Οι διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο κυμάτισαν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Τα χτυπήματα στην Υεμένη αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο δραματικές εξελίξεις μέχρι σήμερα για τη διεύρυνση του πολέμου στη Γάζα από τότε που ξέσπασε τον Οκτώβριο, αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι δεν υπήρχε πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης.

Οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν στοχεύσει την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα με drones και πυραύλους, αναγκάζοντας τους φορτωτές να αλλάξουν πορεία και να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδρομές.

Η σύγκρουση στη Γάζα ακολούθησε μια επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στην οποία το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε 1.200 ανθρώπους. Η επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους, περίπου το 1% των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμού εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι διαμαρτυρίες της Πέμπτης οργανώθηκαν, μεταξύ άλλων, από την ομάδα συνασπισμού ANSWER, ένα ακρωνύμιο του «Δράσε τώρα για να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστεί ο ρατσισμός».

Η ομάδα θεωρεί τα χτυπήματα στην Υεμένη «μεγάλη κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύ περιφερειακό πόλεμο, ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο πόλεμος της Γάζας έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, όπως κοντά σε αεροδρόμια και γέφυρες στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, αγρυπνίες έξω από τον Λευκό Οίκο και πορείες στην Ουάσιγκτον κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα