ΑΘΗΝΑ
15:18
|
22.11.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Σαναά, ζητώντας αντίποινα κατά ΗΠΑ και Βρετανίας.
Μαζική δήλωση υποστηρικτών των Χούθι στην πρωτεύουσα, Σαναά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυραυλική επίθεση εναντίον των ανταρτών Χούθι εξαπέλυσαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της Βρετανίας, χτυπώντας την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Σαάντα, η Τάιζ και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στο σιιτικό κίνημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους Κρουζ και Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερους από 60 στόχους σε πάνω από 16 τοποθεσίες που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι, υποστηρίζοντας πως χτύπησαν μόνο αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και drones και συστήματα ραντάρ και αεράμυνας.

Οι επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν έξι, ανέφεραν, από την πλευρά τους οι Χούθι, σε έναν πρώτο απολογισμό, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι ήταν οι στόχοι.

Μαζικές διαδηλώσεις στο πλευρό των Χούθι στη Σαναά

Ωστόσο, οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις δεν τρομοκράτησαν τον λαό της Υεμένης.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκε το μεσημέρι στους δρόμους της πρωτεύουσας, Σαναά, διαδηλώνοντας κατά των επιθέσεων ΗΠΑ και Βρετανίας.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν, κυριολεκτικά, από ένα πυκνό ανθρώπινο ποτάμι με τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο κέντρο της Σαναά ήταν:

  • «Θάνατος στο Ισραήλ»
  • «Θάνατος στην Αμερική»
  • «Κατάρα στους Εβραίους»
  • «Νίκη στο Ισλάμ»

 Το πλήθος βροντοφώναξε συνθήματα στήριξης της κυβέρνησης των Χούθι, ζητώντας τους να απειλήσουν τη συμμαχία που προστατεύει τα πλοία ισραηλινών συμφερόντων με «αποτρεπτική απάντηση».

Ικανοποίηση Μπάιντεν για τα…επιτυχή πλήγματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «αμυντική» επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είχε την υποστήριξη και της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας. «Αυτά τα στοχευμένα πλήγματα αποτελούν ένα σαφές μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές υποδομές, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές των Χούθι να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας πως αν το κρίνουν «αναγκαίο» οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

Ανάμικτες οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να πλήξει στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη του χάρισε… κάποιους πόντους στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, αλλά και γκρίνια στη δική του παράταξη των Δημοκρατικών.

Ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ είπε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζω τις επιχειρήσεις των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν, τρομοκρατών Χούθι, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη βίαιη διαταραχή του διεθνούς εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις κατά αμερικανικών σκαφών. Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να πλήξει στρατιωτικά τους συμμάχους του Ιράν ήρθε με καθυστέρηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Ρότζερ Γουίκερ: «Το χτύπημα έγινε με καθυστέρηση δύο μηνών, αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Εν αντιθέσει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι βουλευτές δείχνουν μάλλον αιφνιδιασμένοι από την κίνηση Μπάιντεν. «Ο Πρόεδρος όφειλε να έρθει πρώτα στο Κογκρέσο πριν δώσει την εντολή για το χτύπημα κατά των Χούθι, το οποίο εμπλέκει τη χώρα μας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αυτό ορίζει το Άρθρο 1 του Συντάγματος», τόνισε ο βουλευτής της Καλιφόρνιας, Ρο Χάνα.

Σούνακ: Απαραίτητη και αναλογική δράση

Τα πλήγματα ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ άλλων και εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», τονίζεται στην ανακοίνωσή που χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Γκραντ Σαπς, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι. «Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ να αναθέσει στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήξουν στόχους των αναρτών Χούθι στην Υεμένη.Ωστόσο, ο Στάρμερ διευκρίνισε και ζήτησε το εξής: «Πιστεύω ότι με την πρώτη ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οφείλει να καθορίσει την αιτιολογία, τα όρια και το εύρος αυτής της επιχείρησης. Θέλω επίσης να δω μια περίληψη της νομικής θέσης της Κυβέρνησης».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι, δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι. «Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, από την πλευρά του, τόνισε ότι τα αεροπορικά πλήγματα διασφαλίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του παγκόσμιου εμπορίου. «Αυτά είναι υψίστης σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας. Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά την καρδία», πρόσθεσε ο Μαρλς.

Χούθι: Θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι ήταν η μεγαλύτερη ανοησία

Ο κόσμος, είπε, είναι μάρτυρας ενός πολέμου στον οποίο μπορούν να εντοπιστεί ξεκάθαρα το δίκαιο και το άδικο. «Ο στόχος της μίας πλευράς, που εκπροσωπείται από την Υεμένη, είναι να σταματήσει τα εγκλήματα της γενοκτονίας στη Γάζα,  ενώ ο στόχος της άλλης, που εκπροσωπείται από ΗΠΑ και Βρετανία, είναι να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους δράστες», τόνισε, προσθέτοντας: «Κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο έχει δύο επιλογές», πρόσθεσε. «Είτε να σταθεί δίπλα στα θύματα της γενοκτονίας είτε να σταθεί δίπλα στους δράστες της».

Καταδικάζουν Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανονισμών και δικαιωμάτων».

«Αυτές οι επιθέσεις συμβαίνουν σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τις τελευταίες 100 ημέρες περίπου, στα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού και των πολιορκημένων πολιτών της Γάζας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Την επίθεση καταδίκασε και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

«Η επίθεση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική διοίκηση διεξάγει έναν πόλεμο γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Καλούμε τον αραβικό λαό και τα ισλαμικά έθνη να αναλάβουν δράση για την απόρριψη της επίθεσης κατά της Υεμένης, η οποία ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί τη Γάζα και τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη», τονίζει από την παλαιστινιακή πλευρά, η Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Ρωσία ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία, από την πλευρά της, γνωστοποίησε πως ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντας την αμερικανοβρετανική επίθεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εκμετάλλευση του ψηφίσματος του Οργανισμού που απαιτούσε από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα της διαστροφής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσε να αναστρέψει τις θετικές τάσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα στη διαδικασία διευθέτησης της Υεμένης, καθώς και «να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Περίπου 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ, ενώ τέσσερις χώρες, η Ρωσία, η Κίνα, η Αλγερία και η Μοζαμβίκη, απείχαν. Πριν από αυτό, το ΣΑΗΕ απέρριψε τρεις ρωσικές προτάσεις για τροποποίηση του κειμένου του σχεδίου ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανέφερε τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ ως αιτία της πρόσφατης κλιμάκωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην πρώτη αντίδρασή το το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, να ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης».

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας, άμεσα εμπλεκόμενη στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014, ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση». «Το Βασίλειο παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων στην Υεμένη», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αντιδράσεις έρχονται και από το Ιράκ, όπου σύμβουλος του πρωθυπουργού, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών αεροπορικών επιθέσεων στην Υεμένη. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως και 2,5% και διαπραγματεύεται οριακά πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου, όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg, από την αρχή του έτους έχει διακυμάνσεις ακόμη και πάνω από δύο δολάρια την ημέρα, χωρίς όμως να έχει σαφή κατεύθυνση. «Οι αγορές υποτιμούν σοβαρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την προσφορά, εν μέσω κόπωσης από γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε ο Σολ Κάβονιτς, ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee. «Οι αγορές αποσιωπούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η προσφορά πράγματι επηρεάζεται».

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το χτύπημα στην Υεμένη

Εκατοντάδες αντιπολεμικοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη και έξω από τον Λευκό Οίκο αργά την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη, λέγοντας ότι αυτό το βήμα απειλεί να διευρύνει τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές στην Τάιμς Σκουέρ φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη» και «κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα