ΑΘΗΝΑ
21:55
|
15.05.2024
Βόρεια και μεσοδυτικά έχει χιονοθύελλες. Πλημμύρες απειλούν τις ανατολικές ακτές και ανεμοστρόβιλοι το νότο.
Πολικό το τοπικό στη Νέα Υόρκη από τα χιόνια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές χιονοθύελλες πλήττουν τις τελευταίες μέρες τις βορειοδυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ φέρνοντας δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς αντιμέτωπους με  επικίνδυνες και καταστροφικές καιρικές συνθήκες. Το ίδιο διάστημα, πλημμύρες απειλούν τις ανατολικές ακτές και ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες πολιτείες. Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ αυτές τις ημέρες είναι από άποψη καιρική μία… «ομορφιά»…

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας προκάλεσε την ακύρωση ή καθυστέρηση πάνω από 3.600 πτήσεων, με χαρακτηριστικές εικόνες δεκάδων καθηλωμένων αεροπλάνων ντυμένων στα «λευκά» στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’ Χέαρ του Σικάγο, που πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι κάτοικοι σε μεγάλα τμήματα των μεσοδυτικών πολιτειών βρέθηκαν σήμερα το πρωί αντιμέτωποι με συνθήκες παρόμοιες με χιονοθύελλες, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας έως και 96 χιλιομέτρων/ώρα, οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν και το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024,όπως προειδοποίησε η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

«Αυτό το σύστημα καταιγίδας είναι σίγουρα επικίνδυνο», δήλωσε ο Ζακ Τέιλορ, ένας μετεωρολόγος του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού στο Κόλετζ Παρκ, στο Μέριλαντ. «Επικίνδυνες συνθήκες μηδενικής ορατότητας λόγω χιονόπτωσης στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και στα μεσοδυτικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Poweroutage.us, καταγράφηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τουλάχιστον 190.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στο Ιλινόι, το Τέξας, το Ουισκόνσιν, το ’ρκανσο και το Τενεσί.

Την ίδια ώρα, το Μιλγουόκι, στο Ουισκόνσιν, αναμένεται να πληγεί από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις, καθώς χιονοθύελλες θα έχουν ως αποτέλεσμα να πέσουν 30 έως 45 εκατοστά χιονιού.

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό ή από τη βόρεια Βιρτζίνια έως τη Νέα Αγγλία βρίσκονται υπό την απειλή των πλημμυρών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων των περασμένων ημερών.

Νοτιότερα, στο Μισισιπή, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων και σφοδρών καταιγίδων, την ώρα που η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί πως άνεμοι ταχύτητας έως 96 χιλιομέτρων/ ώρα θα μπορούσαν να ξηλώσουν στέγες και να ξεριζώσουν δέντρα.

«Επικίνδυνο» κύμα ψύχους στην Αιόβα εν μέσω των προκριματικών εκλογών Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν σήμερα έναντι μιας «επικίνδυνης χειμερινής καταιγίδας» στην πολιτεία αυτή όπου οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καλούνται να ψηφίσουν στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών του κόμματός τους ενόψει των προεδρικών εκλογών. «Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ βρίσκεται σε κατάσταση κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου συναγερμού», προειδοποίησε η NWS στο X (πρώην Twitter).

Στις κεντρικές ΗΠΑ, η Αιόβα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «επικίνδυνη χειμερινή καταιγίδα έως αύριο το πρωί», επισημαίνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία στην ιστοσελίδα της, με «ριπές ανέμων από 56 έως 72 χλμ/ώρα» και το ύψος του χιονιού «μεταξύ 7 και 15 εκατοστών».

Η πόλη του Ντε Μόιν, της πρωτεύουσας της Αϊόβα, καλύφθηκε σήμερα από χιόνι, με αποτέλεσμα δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά να έχουν ανατραπεί στο οδόστρωμα.

Η καταιγίδα αναμένεται να ενταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με το χιόνι να πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες και ισχυρές καταιγίδες στα νότια, την ώρα που ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους -34 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές εκτάσεις στο βόρειο τμήμα, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα