ΑΘΗΝΑ
23:31
|
03.05.2024
Στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα καλεί η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων. Κάλεσμα και στις 2 το μεσημέρι στο Πάρκο Ελευθερίας, από την Παλαιστινιακή Παροικία.
Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις με αίτημα τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεση στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές, οργανώσεις, κινήματα και αλληλέγγυοι σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σε μια παγκόσμια ημέρα δράσης με την πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε δεκάδες πόλεις σήμερα Σάββατο, απαιτώντας από το Ισραήλ να τερματίσει την αιματηρή του επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. 

Ομάδες υπεράσπισης που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, που διοργανώνουν την πρωτοβουλία, λένε ότι οι πορείες, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, 13 Ιανουαρίου -99η ημέρα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα- επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τον κόσμο για να απαιτήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. 

Πορείες προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις σε: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, Νιγηρία, Γκάνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Βραζιλία, Ιορδανία, Τουρκία και πολλές άλλες.

Το Παλαιστινιακό Φόρουμ στη Βρετανία, μία από τις πολλές βρετανικές ομάδες που διοργανώνουν την εκστρατεία, τονίζει ότι ο αυξανόμενος αριθμός πόλεων που εντάσσονται στην παγκόσμια δράση «αντανακλά μια κοινή δέσμευση για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα».

«Μαζί, στεκόμαστε ενωμένοι στην εκστρατεία #GazaGlobalAction, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο κόσμος απαιτεί αλλαγή, δικαιοσύνη και ένα μέλλον απαλλαγμένο από βία», ανέφερε το φόρουμ, προσθέτοντας ότι η ζοφερή πραγματικότητα στη Γάζα «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή προσοχή, ανθρωπιστική βοήθεια και συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς επίλυσης της σύγκρουσης».

Άλλες ομάδες στη Βρετανία που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις περιλαμβάνουν τους Φίλους του Αλ Άκσα (FOA), τη Μουσουλμανική Ένωση της Βρετανίας, τον Συνασπισμό Σταματήστε τον Πόλεμο, την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) και την Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Οι εκκλήσεις για συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα δράσης έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtags #CeasefireNow #EndTheSiege και #FreePalestine. 

Ο Ισμαήλ Πατέλ, πρόεδρος του FOA, είπε ότι  οι διαδηλώσεις της 13ης Ιανουαρίου επιδιώκουν μεταξύ άλλων λόγων να «ενδυναμώσουν τη διεθνή κοινότητα να αμφισβητήσει τους συμμάχους του Ισραήλ». «Η παγκόσμια ημέρα δράσης ελπίζει να υπογραμμίσει την παγκόσμια καταδίκη του ανελέητου βομβαρδισμού και της πολιορκίας του Ισραήλ της Γάζας, που στοιχίζει περίπου 300 ζωές καθημερινά, τη συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, τις διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, την απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς ηγέτες και τις προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο τη Συρία και τον Λίβανο», τονίζει.

Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εν μέσω έλλειψης προόδου όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ή την εξεύρεση διεθνούς συναίνεσης για τον τερματισμό του πολέμου. 

Οι ΗΠΑ, πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν ασκήσει βέτο σε δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις 7 Οκτωβρίου που ζητούν κατάπαυση του πυρός. Εν τω μεταξύ, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με το παλαιστινιακό κίνημα να απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ να προσφέρει μόνο ολιγόωρες παύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, η Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο κατέθεσε αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας το για γενοκτονία στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Το Κέιπ Τάουν ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον πολιορκημένο θύλακα. 

Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες παγκόσμιες διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα