ΑΘΗΝΑ
03:59
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών με το νησί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αφού οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι απέρριψαν την Κίνα και έδωσαν στο κυβερνών κόμμα τρίτη προεδρική θητεία, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ανέβηκε στην εξουσία, απορρίπτοντας σθεναρά τις κινεζικές πιέσεις να τον απορρίψουν και δεσμεύτηκε να αντισταθεί στο Πεκίνο και να επιδιώξει συνομιλίες.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία…» είπε ο Μπάιντεν, όταν του ζητήθηκε να αντιδράσει στις εκλογές του Σαββάτου.

Λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των κάλπες, η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει «θα ήταν απαράδεκτο» για «οποιαδήποτε» χώρα να παρέμβει στις εκλογές.

Η Ταϊβάν, ένα γειτονικό νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, ήταν μια δημοκρατική ιστορία επιτυχίας από τη διεξαγωγή των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών της το 1996, το αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνων ενάντια στην αυταρχική εξουσία και τον στρατιωτικό νόμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών με το νησί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι δεσμευμένες στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, χωρίς καταναγκασμό και πίεση». Είπε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Λάι και τους ηγέτες όλων των κομμάτων στην Ταϊβάν για να προωθήσουν τη «μακροχρόνια ανεπίσημη σχέση τους, σύμφωνα με την πολιτική των ΗΠΑ για μια Κίνα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι οι εκλογές, η μετάβαση και η νέα κυβέρνηση θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο.

Ο Μπάιντεν έχει εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας να συζητήσει τις διαφορές σε θέματα ασφάλειας στη σύνοδο κορυφής στην Καλιφόρνια με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αναμένει από την Κίνα να επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στον επερχόμενο πρόεδρό της μετά την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ελιγμών κοντά στο νησί αυτή την άνοιξη, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μια ανεπίσημη αντιπροσωπεία στο αυτοδιοικούμενο νησί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν.

Η αντιπροσωπεία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ορισμένους πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι τα ονόματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Παρόμοιες αντιπροσωπείες έχουν σταλεί στην Ταϊβάν στο παρελθόν.

Η Κίνα εξοργίστηκε το 2016 όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν της Ταϊβάν, την πρώτη τέτοια συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν από τότε που ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση από την Ταϊβάν στην Κίνα το 1979.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα