Η Ναμίμπια καταδίκασε την πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γερμανία, επειδή απέρριψε μια υπόθεση σε δικαστήριο του ΟΗΕ που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, μεταδίδει το BBC.
Η Γερμανία προσφέρθηκε να παρέμβει για λογαριασμό του Ισραήλ στην υπόθεση που άσκησε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
Ο Πρόεδρος Χάγκε Γκάινγκομπ προέτρεψε τη Γερμανία «να επανεξετάσει την άκαιρη απόφασή της να παρέμβει ως τρίτο μέρος στην υπεράσπιση».
Το 2021 το Βερολίνο αναγνώρισε τη διάπραξη γενοκτονίας στη Ναμίμπια.
Οι Γερμανοί αποικιστές σφαγίασαν περισσότερους από 70.000 ανθρώπους Χερέρο και Νάμα μεταξύ 1904 και 1908. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
Ο Πρόεδρος Γκάινγκομπ είπε ότι η Γερμανία δεν μπορεί «να εκφράσει ηθικά τη δέσμευσή του στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της γενοκτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξιλέωσης για τη γενοκτονία στη Ναμίμπια» και ταυτόχρονα να υποστηρίξει το Ισραήλ.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξιλεωθεί πλήρως για τη γενοκτονία που διέπραξε στο έδαφος της Ναμίμπια», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η κατηγορία για γενοκτονία κατά του Ισραήλ ήταν εντελώς αβάσιμη και ισοδυναμούσε με «πολιτική εργαλειοποίηση» της σύμβασης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της Γερμανίας και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του Ολοκαυτώματος, η κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα προσηλωμένο στη σύμβαση για τη γενοκτονία», ανέφερε.
Είπε ότι η Χαμάς – η οποία επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πυροδοτώντας τον τρέχοντα πόλεμο – είχε ως στόχο να καταστρέψει το Ισραήλ, το οποίο ενεργούσε για αυτοάμυνα.
Η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.300 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και πήρε ομήρους περίπου 240 άλλους στις 7 Οκτωβρίου.
Από τότε το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 24.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, στις αντίποινες επιθέσεις του στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού στη Γάζα καθώς και για την εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των εκτοπισμένων και έχουν ζητήσει να επιτραπεί περισσότερη βοήθεια στην περιοχή.
Η κλίμακα της ισραηλινής απάντησης ώθησε τη Νότια Αφρική να ζητήσει από το ICJ να εξετάσει εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Η υπόθεση της Πρετόρια περιελάμβανε μια λιτανεία από υποτιθέμενες ισραηλινές παραβάσεις, από την αδιάκριτη δολοφονία Παλαιστινίων αμάχων μέχρι τη ολοκληρωτική καταστροφή της υποδομής της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «αβάσιμο» και η νομική του ομάδα ήταν καυστική για την υποβολή της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζοντας ότι αν κάποιος ήταν ένοχος για γενοκτονία, ήταν η Χαμάς.