ΑΘΗΝΑ
23:20
|
10.05.2024
Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ πως δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948.
Φωτογραφία αρχείου από διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Νότια Αφρική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Αφρική θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, όπου οι δικαστές θα ακούσουν το κράτος της Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η Νότια Αφρική ζητά επείγουσα αναστολή της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, θα έχει δύο ημέρες ακροάσεων αυτή την εβδομάδα σε μια υπόθεση που κινήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την όλη υπόθεση παράλογη και κατηγόρησε την Πρετόρια ότι παίζει τον «συνήγορο του διαβόλου» της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας εναντίον της οποίας διεξάγει πόλεμο στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική και το Ισραήλ είναι και τα δύο μέρη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, η οποία τους υποχρεώνει να μην διαπράττουν γενοκτονία και επίσης να την αποτρέπουν και να την τιμωρούν. Η συνθήκη ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει μια σειρά έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της στρατιωτικής δράσης στη Γάζα, ενώ το δικαστήριο εκδικάζει την υπόθεση επί της ουσίας, κάτι που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους αφού μαχητές από τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς πραγματοποίησαν μια διασυνοριακή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία το Ισραήλ λέει ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 απήχθησαν.

Έκτοτε, η επίθεση έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας και σχεδόν όλοι οι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους τουλάχιστον μία φορά, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ υπερασπίζεται εδώ και καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ενάντια στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας επευφημήθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Τον Νοέμβριο, το κυβερνών πλέον ANC υποστήριξε μια πρόταση στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ έως ότου συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στα δικαστικά της αρχεία, η Νότια Αφρική αναφέρει την αποτυχία του Ισραήλ να παράσχει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλη ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επισημαίνει επίσης τη συνεχή εκστρατεία βομβαρδισμών που έχει σκοτώσει πάνω από 23.000 ανθρώπους σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λέβι δήλωσε πριν από τις ακροάσεις ότι το Ισραήλ “παραμένει προσηλωμένο και λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και τόνισε ότι όλες οι στρατιωτικές ενέργειες στρέφονται κατά της Χαμάς.

Η απόφαση για τα έκτακτα μέτρα αναμένεται εντός του μήνα. Το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί εκείνη τη στιγμή σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία, καθώς θα αποφανθεί μόνο για εκείνους στην τελική του απόφαση, η οποία πιθανότατα θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια.

Οι αποφάσεις του ICJ είναι οριστικές και χωρίς έφεση αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις εκτελέσει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα