ΑΘΗΝΑ
08:59
|
03.05.2024
Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος Ι΄ ανέβηκε στο θρόνο την Κυριακή, διαδεχόμενος τη μητέρα του, βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄.
Ο κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από μια άμαξα που μεταφέρει τη Δανή βασίλισσα Μαργαρίτα ΄Β στο δρόμο της προς το παλάτι Christiansborg, την ημέρα που παραιτείται μετά από 52 χρόνια στον θρόνο, Κοπεγχάγη, Δανία, 14 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος Ι΄ ανέβηκε στο θρόνο την Κυριακή, διαδεχόμενος τη μητέρα του, βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄, η οποία παραιτήθηκε επίσημα μετά από 52 χρόνια ως μονάρχης, με μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή, αναφέρει το Reuters.

Η Μαργαρίτα, 83, κατέπληξε το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να γίνει η πρώτη Δανή μονάρχης εδώ και σχεδόν 900 χρόνια που θα παραιτηθεί οικειοθελώς από τον θρόνο.

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε τη στιγμή που η Μαργαρίτα υπέγραψε τη δήλωση της παραίτησής της κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβούλιο, ανέφερε το βασιλικό παλάτι. Η Δανία, μια από τις παλαιότερες μοναρχίες στον κόσμο, δεν έχει στέψη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, 55, η γεννημένη στην Αυστραλία σύζυγός του Μαίρη, 51 ετών, που είναι τώρα βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους Χριστιανός, 18 ετών, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Περίπου μία ώρα μετά την υπογραφή, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν επρόκειτο να ανακηρύξει τον νέο βασιλιά στο μπαλκόνι του κοινοβουλίου και ο Φρειδερίκος θα δώσει μια σύντομη ομιλία.

Σε σχεδόν χαμηλές θερμοκρασίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Δανία συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν γεγονότα, σε ένδειξη της τεράστιας δημοτικότητας που απολαμβάνει η μοναρχία στο έθνος των σχεδόν έξι εκατομμυρίων.

«Ήρθαμε εδώ σήμερα γιατί αυτή είναι η ιστορία που γράφεται μπροστά στα μάτια μας. Απλώς έπρεπε να είμαστε εδώ», δήλωσε ο Σόρεν Κρίστιαν Μπισγκάαρντ, 30 ετών, πιλότος.

Έπινε σαμπάνια με τρεις φίλους, καθισμένος σε καρέκλες κατασκήνωσης μπροστά από το κοινοβούλιο.

«Μου αρέσει πολύ η βασιλική οικογένεια. Ήμουν ο ίδιος στους Royal Life Guards, φρουρώντας στο βασιλικό παλάτι. Είμαι πολύ περήφανος που το έκανα αυτό και επίσης που βρίσκομαι εδώ σήμερα», είπε.

Αργότερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα επρόκειτο να οδηγήσουν με άμαξα πίσω στην κατοικία τους, το Amalienborg, ένα βασιλικό συγκρότημα που χτίστηκε τη δεκαετία του 1750 και βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το ζευγάρι θα συνεχίσει να μένει με τη Μαργαρίτα, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσα, στο Amalienborg αν και στα αντίστοιχα ανάκτορά τους στο οκταγωνικό συγκρότημα.

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Η Μαργαρίτα, η οποία στο παρελθόν είχε πει ότι θα παραμείνει στο θρόνο για μια ζωή, δεν έδωσε ακριβή λόγο για την απόφασή της να παραιτηθεί, αλλά είπε ότι μια σοβαρή επέμβαση στην πλάτη που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.

«Μπορεί να πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Φρειδερίκος είναι έτοιμος να αναλάβει τώρα», είπε ο Λαρς Χοβμπάκε Σόρενσεν, ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής στο University College Absalon στη Δανία.

«Είναι 55 ετών και ίσως η βασίλισσα ήθελε να αποφύγει μια κατάσταση όπου θα είχες έναν πολύ, πολύ γέρο βασιλιά, όπως είδατε με τον πρίγκιπα Κάρολο». Ο Βρετανός βασιλιάς ήταν 73 ετών όταν ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών.

Ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα αναλαμβάνουν τον θρόνο σε μια εποχή τεράστιας δημόσιας υποστήριξης και ενθουσιασμού για τη μοναρχία. Η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε μετά την ανακοίνωση της Μαργαρίτας ότι θα παραιτηθεί έδειξε ότι το 82% των Δανών αναμένουν ότι ο Φρειδερίκος θα τα πάει καλά ή πολύ καλά στο νέο του ρόλο, ενώ το 86% είπε το ίδιο για τη Μαίρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα