ΑΘΗΝΑ
13:16
|
02.05.2024
Μια γυναίκα και δύο παιδιά πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό.
Μετανάστες τίθενται υπό κράτηση από αξιωματούχους στα σύνορα Τέξας-Μεξικού στις 3 Ιανουαρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια γυναίκα και δύο παιδιά πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, αφού στρατιωτικοί του Τέξας εμπόδισαν τους ομοσπονδιακούς συνοριακούς αξιωματούχους να τους βοηθήσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους των συνόρων των ΗΠΑ και μέλος του Κογκρέσου, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι θάνατοι το βράδυ της Παρασκευής έρχονται καθώς η διαμάχη για τη μετανάστευση εντείνεται μεταξύ του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, Ρεπουμπλικάνου, και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικού, με αριθμό ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν το 2021.

Υπό τον Άμποτ, το Τέξας επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να εφαρμόσει τους δικούς του συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι ιστορικά ήταν ο νόμιμος τομέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι τρεις προσπαθούσαν να διασχίσουν το ποτάμι κοντά στο Shelby Park στο Eagle Pass, το οποίο δεν είναι νόμιμο λιμάνι εισόδου και είναι σημείο όπου η Εθνική Φρουρά του Τέξας πρόσθεσε αυτήν την εβδομάδα συρματόπλεγμα και περίφραξη κονσέρτινας.

Σε μια κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγόρησε το Τέξας ότι έστησε νέα εμπόδια για να εμποδίσει τους πράκτορες της Ομοσπονδιακής Συνοριακής Περιπολίας να φτάσουν στη ράμπα σκαφών που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο Ρίο Γκράντε.

Απαντώντας το Σάββατο, το Τέξας είπε ότι οι πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να χρησιμοποιούν τη ράμπα του σκάφους τους τελευταίους μήνες και, μέχρι την κατάθεση της Παρασκευής, «αγνοούσε τις τρέχουσες αντιρρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών επιβολής του νόμου και εργαζόταν άμεσα για να τις αντιμετωπίσει».

Διαφορετικές αναφορές

Οι πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας έμαθαν περίπου στις 9 μ.μ. της Παρασκευής (03:00 GMT το Σάββατο) για μια ομάδα μεταναστών σε κίνδυνο καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το Ρίο Γκράντε, σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Χένρι Κουέλαρ, Δημοκρατικού.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες, αποτυγχάνοντας να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με αξιωματούχους του Τέξας, πήγαν αυτοπροσώπως στην είσοδο του Shelby Park για να μιλήσουν με το Στρατιωτικό Τμήμα του Τέξας (TMD) και τους αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς του Τέξας εκεί.

«Ωστόσο, οι στρατιώτες του Στρατιωτικού Τμήματος του Τέξας δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν πρόσβαση στους μετανάστες -ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- και ότι θα έστελναν έναν στρατιώτη για να ερευνήσει την κατάσταση», ανέφερε η δήλωση του Κουέλαρ.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Τέξας «απαγόρευσαν σωματικά» σε συνοριακούς πράκτορες των ΗΠΑ να εισέλθουν στην περιοχή και να εκτελέσουν τον ρόλο τους για τη σύλληψη ατόμων που περνούν παράνομα τα σύνορα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Λουίς Μιράντα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Οι πολιτικές του κυβερνήτη του Τέξας είναι σκληρές, επικίνδυνες και απάνθρωπες και η κατάφωρη περιφρόνηση του Τέξας για την ομοσπονδιακή αρχή σχετικά με τη μετανάστευση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους», είπε ο Μιράντα σε δήλωση. «Η Πολιτεία του Τέξας θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στην επιβολή του νόμου των ΗΠΑ από την Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ».

Τα πτώματα της γυναίκας και των δύο παιδιών ανασύρθηκαν το Σάββατο από τις μεξικανικές αρχές, είπε ο Κουελάρ. Οι ταυτότητες των τριών ατόμων δεν έχουν γίνει γνωστές.

«Πρόκειται για τραγωδία και το κράτος φέρει την ευθύνη», είπε ο Κουέλαρ.

Το TMD, που προσφέρει μία εντελώς διαφορετική καταγραφή, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του η Συνοριακή Περίπολος περίπου στις 9 το βράδυ για μια κατάσταση κινδύνου μεταναστών και μια μονάδα κοντά στη ράμπα του σκάφους έψαξε ενεργά τον ποταμό, αλλά δεν είδε μετανάστες.

Όταν είδαν τις μεξικανικές αρχές να ανταποκρίνονται σε ένα περιστατικό στην πλευρά του ποταμού περίπου 45 λεπτά αργότερα, σταμάτησαν τις έρευνες αφού ανέφεραν τις παρατηρήσεις τους στη Συνοριακή Περίπολο, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι μεξικανικές αρχές δεν χρειάζονταν πρόσθετη βοήθεια, ανέφερε η TMD σε δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα