ΑΘΗΝΑ
20:11
|
28.04.2024
Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του Αυγούστου, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο κατάφερε να ορκιστεί πρόεδρος της χώρας.
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπερνάρντο Αρεβάλο ορκίστηκε πρόεδρος της Γουατεμάλας τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από μια χαοτική ορκωμοσία που καθυστέρησε για ώρες από μια τελευταία προσπάθεια των αντιπάλων του να αποδυναμώσουν την εξουσία του.

Η τελευταία από μια σειρά νομοθετικών οπισθοδρομήσεων που προκλήθηκαν από αντιπάλους του στο Κογκρέσο υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αρέβαλο ως ηγέτης του πολυπληθέστερου έθνους της Κεντρικής Αμερικής, στο οποίο έχει δεσμευτεί να επιφέρει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής και τη βία, βασικές αιτίες της μετανάστευσης στην Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αρέβαλο κέρδισε τις εκλογές του Αυγούστου με συντριπτική πλειοψηφία και περίπου 9 ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της ορκωμοσίας του, ορκίστηκε πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον συντηρητικό πολιτικό Αλεχάντρο Γιαματέι του οποίου η κυβέρνηση έχει τυλιχθεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Αλεχάντρο Γιαματέι δεν παρευρέθηκε την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Νωρίτερα, ο Αρέβαλο είχε προτρέψει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην εμβληματική Plaza de la Constitucion (Πλατεία Συντάγματος) της πρωτεύουσας για να «γιορτάσουν τη νέα άνοιξη στη Γουατεμάλα».

Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Αρέβαλο θεωρήθηκε ως ορόσημο για τη Γουατεμάλα, όπου ο 65χρονος έχει χαρακτηριστεί υπέρμαχος της δημοκρατίας και ηγέτης ενός προοδευτικού κινήματος που επιδιώκει να αναδιαμορφώσει ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν εδώ και καιρό συντηρητικά κόμματα.

Διπλωμάτης καριέρας, κοινωνιολόγος και γιος πρώην προέδρου, ο Αρέβαλο αντιμετώπισε σταθερή αντιπαλότητα από τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα όπως αυτό του Γιαματέι, του οποίου οι σύμμαχοι προσπάθησαν επανειλημμένα να υπονομεύσουν τη νίκη του στις εκλογές.

Ο γενικός εισαγγελέας της Γουατεμάλας, σύμμαχος του Γιαματέι, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εμποδίσει τη μετάβαση του Αρέβαλο στην προεδρία, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας άρσης της νομικής ασυλίας του Αρέβαλο και του αντιπροέδρου του, σε μια προσπάθεια αναστολής του κόμματός Semilla (Κίνημα Σπόρος) και ακύρωσης των εκλογών.

Η ορκωμοσία του Αρέβαλο αναστατώθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στους νομοθέτες της αντιπολίτευσης να διατηρήσουν την ηγεσία τους στο Κογκρέσο και ανάγκασε μέλη του κόμματος Semilla του προέδρου να είναι ανεξάρτητοι, μειώνοντας περαιτέρω την παρουσία του. Το Semilla κατέχει μόνο 23 από τις 160 έδρες του Κογκρέσου.

Η κίνηση πυροδότησε διαφωνίες στο Κογκρέσο και οι υποστηρικτές του Αρέβαλο απείλησαν να εισβάλουν στο κτίριο καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στους δρόμους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν επίσης να γίνει σεβαστή η εκλογική νίκη του Αρέβαλο.

Η εξουσία του Αρέβαλο, ωστόσο, ενισχύθηκε όταν ο εξέχων νομοθέτης της Semilla, Σαμουέλ Πέρεζ Αλβάρεζ, εξελέγη απροσδόκητα ως πρόεδρος του Κογκρέσου.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του Γιαματέι για να προχωρήσει στη μετάβαση της εξουσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα