ΑΘΗΝΑ
06:27
|
17.05.2024
Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι βουλευτές της ΚΟ «Νέα Αριστερά» δεν άφησαν ασχολίαστη την «παράσταση» του πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ζευγάρι στο Γαλάτσι που υποστηρίζει πως απέκτησε σπίτι μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη λήψη στεγαστικού δανείου, με την ονομασία «Σπίτι μου».

Χάρις την παρατηρητικότητα χρηστών του διαδικτύου, σύντομα μετά την ανάρτηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, αποδείχτηκε πως, το εν λόγω ζευγάρι, είναι το ίδιο που συμμετείχε στη θεματική συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας τον Μάιο του 2023, οπου ξανά υποστήριζε πως μέσω δανείου είχε αγοράσει σπίτι στο Γαλάτσι.

Κασσελάκης: Στελέχη της ΝΔ οι «τυχαίοι» πολίτες

Την «τυχαία» επιλογή του ίδιου ζευγαριού από τον Πρωθυπουργό για να διαφημίσει τα επιτυχημένα στεγαστικά προγράμματα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, παρατηρώντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστές φυσιογνωμίες εμφανίζονται ως «τυχαίοι πολίτες».

Δείτε μαζί μου, στο βίντεο, κάτι περίεργα που συμβαίνουν.

Αναρωτιέμαι, ποια είναι η ανάγκη που οδηγεί τον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί μέλη και στελέχη της ΝΔ ως απλούς πολίτες για να ξεγελάσει τους απλούς πολίτες;

Ποιο είναι το όριο του κυνισμού του; Γιατί δεν πάει να μιλήσει με τους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς που επιτρέπει ο ίδιος;

Τον καλώ να πάμε μαζί σ’ ένα τέτοιο σπίτι ν’ ακούσει χωρίς «ηθοποιούς» την πραγματικότητα. Η επαφή με την πραγματικότητα αποκτάται όταν μιλάς με τον κόσμο, όχι με τους οπαδούς σου.

Πυρά και από τη Νέα Αριστερά

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Νέα Αριστερά» δεν άφησε ασχολίαστη την «παράσταση» του πρωθυπουργού, με την βουλευτή Θεανώ Φωτίου να καταγγέλλει ότι η ιστορία περί αγοράς σπιτιού με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ψευδής.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι το ζευγάρι είχε υποστηρίξει πως αγόρασε σπίτι στο Γαλάτσι τον Μάιο του 2023, ενώ το εν λόγω πρόγραμμα της ΔΥΠΑ άρχισε να κάνει τις πρώτες εκταμιεύσεις τον Ιούνιο του 2023.

Xθες τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από την επίσκεψη του Κυρ.  Μητσοτάκη στο «ευτυχές» ζευγάρι στο Γαλάτσι που αγόρασε με δάνειο από το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» της ΔΥΠΑ για νέους ένα εξαιρετικό σπίτι, πληρώνοντας μηνιαία δόση το μισό από το ενοίκιο που θα πλήρωνε.

Το ίδιο απόγευμα αποκαλύφθηκε η απάτη του Πρωθυπουργού προς του νέους. Το ζευγάρι δεν ήταν τυχαίο.  Είχε εμφανιστεί τον Μάιο του 2023 σε συζήτηση για την Οικονομία με τον Πρωθυπουργό στην Ελευσίνα δηλώνοντας ότι ήδη έχει αγοράσει το δικό του σπίτι στο Γαλάτσι όπου και κατοικεί, με δάνειο της ΔΥΠΑ. Όμως τα πρώτα δάνεια, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπ. Εργασίας εκταμιεύτηκαν με υπογραφή του τότε Υπουργού κ. Γεωργιάδη στις 29 Ιουνίου 2023!!! Επομένως, αμφισβητούμε όλα όσα διαφήμισε χθες ο Πρωθυπουργός και απαιτούμε να μας δώσει τα ακριβή στοιχεία: Πότε εγκρίθηκε  το δάνειο, πότε πρότειναν στην Τράπεζα το σπίτι, πότε πήραν τα χρήματα, και πόση δόση πληρώνουν.

Έχουμε καταγγείλει από τον Δεκέμβρη του 2022 το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» ως αναποτελεσματικό και λανθασμένο. Διότι το ύψος του δανείου, που δεν αρκεί σήμερα για ένα σπίτι ικανό να στεγάσει το μέλλον μιας νέας οικογένειας, η διάρκεια αποπληρωμής των  30 χρόνων, που προϋποθέτει νέους με σταθερό καλό εισόδημα ή οικογένεια που θα τους στηρίζει, και οι προϋποθέσεις του ακινήτου έχουν ως αποτέλεσμα μόνον το 1/3 των προεγκρίσεων να καταλήγει σε εκταμίευση δανείου. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό δεν είναι μέτρο ενίσχυσης των νέων,  αλλά τόνωσης της  δανειοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.

Άλλωστε, η στεγαστική κρίση, ιδίως των νέων, δεν είναι κρίση ιδιοκτησίας, αλλά κρίση ενοικιαζόμενης κατοικίας, λόγω της τεράστιας αύξησης ενοικίων. Αυτό το γνωρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εξ ου και η δεύτερη παραπλάνηση από το Γαλάτσι: Η «κατασκευή κατοικιών από developers» για διασφάλιση κοινωνικής κατοικίας που εξήγγειλε είναι στην πραγματικότητα παραχώρηση οικοπέδων-φιλέτων του πρ. ΟΕΚ σε μεγαλοκατασκευαστές.  Και όχι έναντι αριθμού κατοικιών, όπως στην κοινή αντιπαροχή, αλλά της υποχρέωσης  του κατασκευαστή να ενοικιάσει ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλότερο ενοίκιο σε δικαιούχους που θα  υποδείξει η ΔΥΠΑ. Ποιο ποσοστό, πόσο ενοίκιο, για πόσα χρόνια κ.λπ., τα καθορίζει ο κατασκευαστής στην πρότασή του.

Η τρίτη χθεσινή παραπλάνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά όλους τους ιδιοκτήτες με κλειστά παλαιά διαμερίσματα. Έχει νομοθετήσει να δώσει επιδότηση μέχρι 4.000 € για να τα επισκευάσουν με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν για τα επόμενα τρία χρόνια (χωρίς καμία δέσμευση μάλιστα ως προς το ύψος του ενοικίου). Ποιος πιστεύει ότι μπορεί πράγματι να ανακαινιστεί ένα παλαιό διαμέρισμα με τέτοια ποσά;   

Η Νέα Αριστερά έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από τη στεγαστική κρίση με ένα νόμο-πλαίσιο για τη κατοικία και την κοινωνική κατοικία όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης. Απαιτούνται όμως κατεπείγοντα μέτρα για:

α) Σταμάτημα των πλειστηριασμών

β) Περιορισμό του airbnb, που αποτελεί την κύρια αιτία για τη φούσκα των ενοικίων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μόνον φοροεισπρακτικά μέτρα για να το κάνει λιγότερο ελκυστικό στους ιδιοκτήτες. Εμείς προτείνουμε να επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα (μικροϊδιοκτήτες) για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή και να απαγορεύεται σε επιχειρήσεις που υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν.

γ) Εγγύηση ενοικίου για νέες/νέους σε επισφαλείς ή εποχικές εργασίες και εξασφάλιση στέγης σε εποχικούς εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς σε τουριστικές περιοχές. Κυρίως όμως:

δ) Δημιουργία Τράπεζας Στέγης (αποθέματος ενοικιαζόμενης κατοικίας)  το οποίο θα διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ενοικιάζεται ή παραχωρείται σε τιμές ανάλογες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού, ιδίως των νέων. Το απόθεμα δημιουργείται από ενεργές κατοικίες και  διαμερίσματα ιδιωτών που θα τα παραχωρούν μέσω κινήτρων (φοροελαφρύνσεις, 12 εγγυημένα ενοίκια το χρόνο, ενεργειακή ανακαίνιση, πυρασφάλεια, νομική κάλυψη κ.ά) και από κενές και ανεκμετάλλευτες κατοικίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και της Εκκλησίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα