ΑΘΗΝΑ
22:48
|
02.05.2024
Μια ένοπλη εθνοτική ομάδα που μάχεται εναντίον της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Μιανμάρ κατέλαβε σημαντική πόλη κοντά στα σύνορα της χώρας.
Ο ηγέτης αντάρτικης ομάδας ΑΑ της Μιανμάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Στρατός Αρακάν (AA), μια ένοπλη εθνοτική ομάδα που μάχεται ως μέρος μιας συμμαχίας εναντίον του στρατού της Μιανμάρ, διεκδίκησε τον έλεγχο μιας βασικής δυτικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Η ΑΑ, η οποία βρισκόταν σε μια εύθραυστη εκεχειρία με τον στρατό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είπε ότι πήρε τον πλήρη έλεγχο της Παλέτβα στην πολιτεία Τσιν το απόγευμα της Κυριακής, έχοντας κατακτήσει πολλά στρατιωτικά φυλάκια.

«Δεν έχει απομείνει ούτε ένα στρατόπεδο στρατιωτικού συμβουλίου σε ολόκληρη την περιοχή Παλέτβα», ανέφερε σε δήλωση στη σελίδα της στα μέσα ενημέρωσης, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφίες που δείχνουν μαχητές των ΑΑ να ποζάρουν με τα όπλα τους έξω από βασικά διοικητικά κτίρια στολισμένα με τη σημαία της ομάδας επίσης, μαζί με όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό που είχαν κατασχέσει.

«Ολόκληρη η περιοχή Παλέτβα έχει ελεγχθεί επιτυχώς από [τον] στρατό Rakhine», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον στρατό σχετικά με την κατάσταση στην Παλέτβα, ούτε αναφορές σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάληψη της Παλέτβα είναι άλλη μια ήττα για τους στρατηγούς που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που κατέλαβαν την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Η ομάδα ΑΑ ισχυρίζεται ότι έχει στις τάξεις της περίπου 30.000 στρατιώτες και είναι μέρος της λεγόμενης Συμμαχίας των Τριών Αδελφών με τον Στρατό Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA) και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό Τα’Ανγκ (TNLA) που εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά του στρατού στο τέλος Οκτωβρίου.

Γνωστή ως Επιχείρηση 1027, η επίθεση απέσπασε τον έλεγχο βασικών πόλεων και στρατιωτικών φυλακίων κοντά στα σύνορα με την Κίνα στο βορρά και έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα κατά του πραξικοπήματος.

Ο Δρ. Σάσα, ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που συστάθηκε από πολιτικούς που απομακρύνθηκαν από το πραξικόπημα, χαιρέτισε την κατάληψη της Παλέτβα από την ΑΑ.

«Αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία για την Εθνική Επανάσταση, την Ανοιξιάτικη Επανάσταση της Μιανμάρ, τον αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρου του πληθυσμού της Μιανμάρ από τη γενοκτονική στρατιωτική δικτατορία και για την αποκατάσταση της Μιανμάρ στο δρόμο μιας περιεκτικής ομοσπονδιακής δημοκρατικής ένωσης για ΟΛΟΥΣ», έγραψε στο Χ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα