ΑΘΗΝΑ
18:53
|
28.04.2024
Οργή στην LGBTQ+ κοινότητα της λατινοαμερικάνικης χώρας που μετρά τουλάχιστον 513 δολοφονίες τα τελευταία έξι χρόνια.
«Οι τρανς ζωές έχουν σημασία» έγραψαν διαδηλωτές στον τοίχο του προεδρικού μεγάρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τρία τρανς άτομα δολοφονήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2024 στο Μεξικό, με  οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας να ερευνούν δύο ακόμα περιπτώσεις επιθέσεων, σε μία χώρα όπου ο αυτοπροσδιορισμός φύλου πολύ συχνά προκαλεί βίαιες επιθέσεις.

Ο τελευταίος θάνατος σημειώθηκε την Κυριακή, όταν η διεμφυλική ακτιβίστρια και πολιτικός Σαμάνθα Γκόμεζ Φονσέκα δέχτηκε καταιγισμό σφαιρών, μέσα στο αυτοκίνητό της στα νότια προάστια της πόλης του Μεξικού, σύμφωνα με τους τοπικούς εισαγγελείς.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν οργή μεταξύ των μελών της LGBTQ+ κοινότητας που διαδήλωσαν στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, χθες Δευτέρα. Περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν φωνάζοντας: «Σαμάνθα, άκουσε, πολεμάμε για σένα» και κρατώντας πλακά που έγραφαν «Η ρητορική μίσους σκοτώνει». Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών νωρίτερα την ίδια μέρα ζωγράφισε με σπρέι τις λέξεις «οι τρανς ζωές έχουν σημασία» στους τοίχους του προεδρικού μεγάρου.

Η LGBTQ+ κοινότητα γίνεται συχνά στόχος βίας και δολοφονικών επιθέσεων στο Μεξικό, μία χώρα που χαρακτηρίζεται από τον «macho» και εξαιρετικά θρησκευόμενο πληθυσμό του. Η βαρβαρότητα ορισμένων από τις επιθέσεις έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στους Queer ανθρώπους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην κοινωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, μια τρανσέξουαλ ακτιβίστρια, η Μίριαμ Νοέμι Ρίος, έπεσε νεκρή από σφαίρες ενώ εργαζόταν στην επιχείρησή της σε πόλη του κεντρικού Μεξικού, ενώ το Σάββατο, οι αρχές στην κεντρική πολιτεία Τζαλίσκο ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τη σορό ενός τρανς ατόμου σε μια χαράδρα με τραύματα από πυροβολισμούς.

Δύο ακόμα επιθέσεις, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές, αλλά καταγράφηκαν από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρουν ότι συχνά δυσκολεύονται να λάβουν λεπτομέρειες από αξιωματούχους στις προσπάθειές τους να τεκμηριώσουν εγκλήματα μίσους.

Μια τρανς γυναίκα γνωστή ως Ιβόν, φέρεται να δολοφονήθηκε μαζί με τον σύντροφό της στη νότια πολιτεία Βέρακρουζ, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Εγκλημάτων Μίσους κατά των LGBTI ατόμων, ενώ η ομάδα δικαιωμάτων Letra S. κατέγραψε τη δολοφονία της τρανσέξουαλ στυλίστριας Γκάμπι Ορτίζ, η σορός της οποίας βρέθηκε στην άκρη του δρόμου δίπλα σε «ένα απειλητικό μήνυμα» γραμμένο σε ένα κομμάτι χαρτόνι.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η ομάδα δικαιωμάτων Letra S έχει καταγράψει τουλάχιστον 513 στοχευμένες δολοφονίες ατόμων LGBTQ+. Μόλις πέρυσι, ο βίαιος θάνατος ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους LGBTQ+ στο Μεξικό, του Χεσούς Οοσιέλ Μπαένα, πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα οργής και διαμαρτυριών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα