ΑΘΗΝΑ
09:33
|
28.04.2024
Κατηγορεί τις Φιλιππίνες για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και τις καλεί να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τις αυτονομιστικές τάσεις.
Πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Λάι Τσινγκ-τε, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για εξηγήσεις κάλεσε τον πρέσβη των Φιλιππίνων η Κίνα, μετά το συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος Τζ., στον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν, εντείνοντας περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που ανταγωνίζονται για διαφιλονικούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Η κινεζική πλευρά είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται αποφασιστικά στις δηλώσεις του Μάρκος», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Φιλιππινέζου προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφερε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν,Λάι Τσινγκ-τε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Μάρκος ήταν ένας τρόπος αναγνώρισης των «αμοιβαίων συμφερόντων» των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των 200.000 Φιλιππινέζων εργαζομένων στο ντε φάκτο αυτοδικοικούμενο νησί.

«Το μήνυμα του Προέδρου Μάρκος που συγχαίρει τον νέο πρόεδρο ήταν ο τρόπος του να τους ευχαριστήσει για τη φιλοξενία των Φιλιππινέζων εργαζόμενων και τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης δημοκρατικής διαδικασίας. Ωστόσο, οι Φιλιππίνες επιβεβαιώνουν την πολιτική τους για την Ενιαία Κίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρόλα αυτά η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας», τονίζοντας ότι δηλώσεις του Μάρκος αποτελούν «μια σοβαρή παραβίαση των πολιτικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι Φιλιππίνες προς την κινεζική πλευρά και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

«Λέμε στη φιλιππινέζικη πλευρά να μην παίζει με τη φωτιά για το ζήτημα της Ταϊβάν… και να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα