ΑΘΗΝΑ
07:30
|
03.05.2024
Η Βόρεια Κορέα κατήργησε κυβερνητικούς φορείς επιφορτισμένους για την προώθηση της συμφιλίωσης και της επανένωσης με τη Νότια Κορέα.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα έχει καταργήσει αρκετούς κυβερνητικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση της συμφιλίωσης και της επανένωσης με τη Νότια Κορέα, καθώς ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποφύγει τον πόλεμο.

Σε μια ομιλία του στο κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η ενοποίηση με τη Νότια Κορέα δεν είναι πλέον δυνατή και ζήτησε μια συνταγματική τροποποίηση για να αλλάξει το καθεστώς της Νότιας Κορέας σε μια ξεχωριστή, «εχθρική χώρα», ανέφερε την Τρίτη το Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε σκοπό να τον αποφύγουμε», είπε ο Κιμ σύμφωνα με το KCNA.

Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση ανέφερε σε δήλωση ότι τρεις οργανισμοί που χειρίζονται τη διακορεατική συμφιλίωση -η Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας, το Γραφείο Εθνικής Οικονομικής Συνεργασίας και η Διεθνής Διοίκηση Τουρισμού (Mount Kumgang)- θα κλείσουν.

«Τα δύο πιο εχθρικά κράτη, που βρίσκονται σε πόλεμο, βρίσκονται τώρα σε οξεία αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε η συνέλευση, σύμφωνα με το KCNA.

Η απόφαση σηματοδοτεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια σειρά πρόσφατων δοκιμών πυραύλων αγνώστου ταυτότητος από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ επέκρινε την Τρίτη την κίνηση της Βόρειας Κορέας να χαρακτηρίσει τη χώρα του ως εχθρική, λέγοντας ότι δείχνει τον «αντεθνικό και ανιστορικό» χαρακτήρα της Πιονγκγιάνγκ.

Την περασμένη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει έναν νέο πύραυλο στερεού καυσίμου εξοπλισμένο με υπερηχητική κεφαλή, εβδομάδες μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου Hwasong-18.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί πρόβες για μελλοντική εισβολή ως απάντηση στις δοκιμές όπλων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ανώτερη αξιωματούχος των ΗΠΑ για τη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας] Γιουνκ ι Πακ πραγματοποίησε κοινή κλήση με τους ομολόγους της της Νότιας Κορέας και της Ιάπωνας για να καταδικάσει τις τελευταίες δοκιμές πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Δευτέρα.

Σε μια ανάλυση για το έργο 38 North με έδρα τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Κάρλιν και ο πυρηνικός επιστήμονας Ζίγκφριντ Χέκερ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ειλικρινά προετοιμαζόταν για πόλεμο.

«Δεν γνωρίζουμε πότε ή πώς ο Κιμ σκοπεύει να πατήσει τη σκανδάλη, αλλά ο κίνδυνος είναι ήδη πολύ πέρα από τις συνήθεις προειδοποιήσεις στην Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο για τις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ», έγραψαν.

«Με άλλα λόγια, δεν βλέπουμε τα θέματα της πολεμικής προετοιμασίας στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζονται από τις αρχές του περασμένου έτους ως τυπική παρρησία από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «κύριο εχθρό» και περιέγραψε τις προσπάθειες για επανένωση με τον αντίπαλό της ως «λάθος που δεν πρέπει πλέον να κάνουμε».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα