ΑΘΗΝΑ
23:09
|
27.04.2024
Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στο ψήφισμα που θα πάγωνε τη βοήθεια στο Ισραήλ για να εξεταστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μπέρνι Σάντερς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε ψήφισμα που επιδιώκει να επιβάλει συγκεκριμένους όρους για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στο Ισραήλ.

Οι γερουσιαστές καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση αργά την Τρίτη. Θα απαιτούσε να παγώσει η βοήθεια για την ασφάλεια προς το Ισραήλ εκτός εάν το Υπουργείο Εξωτερικών συντάξει έκθεση εντός 30 ημερών που θα εξέταζε εάν το Ισραήλ έχει διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκστρατεία του στη Γάζα.

Εβδομήντα δύο γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του ψηφίσματος, έναντι 11 που το υποστήριξαν, εκκαθαρίζοντας εύκολα την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για να ακυρωθεί το ψήφισμα στην αίθουσα των 100 μελών.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που συμμετέχει σε κοινοβουλευτική ομάδα με τους Δημοκρατικούς ως ανεξάρτητος. Ενώ το ψήφισμα απορρίφθηκε, αντανακλούσε την αυξανόμενη ανησυχία ορισμένων από τους συναδέλφους του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικούς, ειδικά στην αριστερά, για τη συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ παρά το μεγάλο τίμημα της σύγκρουσης στη Γάζα στους Παλαιστίνιους αμάχους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δικούς μας νόμους», είπε ο Σάντερς σε μια ομιλία του καλώντας τους συναδέλφους του να υποστηρίξουν το ψήφισμα. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Γερουσία απέτυχε να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στο ψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να είχε ανοίξει τον δρόμο προς την επιβολή όρων για την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ.

Γερουσιαστές που αντιτάχθηκαν στο μέτρο είπαν ότι στέλνει λάθος μήνυμα τη στιγμή που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στρέφεται σε μια πιο στοχευμένη εκστρατεία.

«Αυτό το ψήφισμα δεν είναι μόνο εκτός βάσης, είναι και επικίνδυνο. Στέλνει απολύτως λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Οι ΗΠΑ παρείχαν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα τελευταία χρόνια, που κυμαίνονται από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι ισχυρές βόμβες. Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον 14 δισ. δολάρια.

Το ψήφισμα του Σάντερς κατατέθηκε βάσει του Νόμου για την Εξωτερική Βοήθεια, ο οποίος επιτρέπει στο Κογκρέσο να καθοδηγήσει το κράτος να παράσχει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες πληροφορίες για οποιαδήποτε χώρα λαμβάνει βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, αθώα παιδιά, λιμοκτονούν μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε. Πρέπει να δράσουμε», είπε ο Σάντερς.

«Είναι τραγικό, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και άλλων, παρά την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση που βλέπουμε, η κατάσταση στην πραγματικότητα έχει χειροτερέψει όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε αυτά τα παιδιά».

Εάν το ψήφισμα είχε εγκριθεί, θα απαιτούσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο εντός 30 ημερών. Αφού έλαβε την έκθεση, το Κογκρέσο θα μπορούσε να είχε εξετάσει ένα άλλο ψήφισμα που θα πρότεινε αλλαγές στη βοήθεια για την ασφάλεια στο Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει την προσέγγιση του Σάντερς ως «μη εφαρμόσιμη», καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει μια μετάβαση από το Ισραήλ και εργάζεται για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενάντια σε μια έντονη αντίδραση στις σκηνές καταστροφής από τη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν λέει ότι ώθησε το Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες αμάχων, αλλά το Ισραήλ λέει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου η Χαμάς, η κυρίαρχη οντότητα στη Γάζα, εκριζωθεί από τον παράκτιο θύλακα.

Στη Γάζα, οι υγειονομικές αρχές στον τελευταίο απολογισμό δήλωσαν ότι τουλάχιστον 24.285 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα εν μέσω επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις. Χιλιάδες ακόμη πτώματα φοβούνται ότι χάνονται στα ερείπια.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έδιωξαν τα περισσότερα από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας από τα σπίτια τους, μερικούς από αυτούς πολλές φορές, και προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, με τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τις ιατρικές προμήθειες να εξαντλούνται εν μέσω της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα