ΑΘΗΝΑ
02:13
|
02.05.2024
Τουλάχιστον 160 ελέφαντες έχουν πεθάνει καθώς οι συνθήκες ξηρασίας έπληξαν τη Ζιμπάμπουε.
Πεθαίνουν οι ελέφαντες στη Ζιμπάμπουε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 160 ελέφαντες έχουν πεθάνει καθώς οι συνθήκες ξηρασίας έπληξαν τη Ζιμπάμπουε και με τον ζεστό και ξηρό καιρό που είναι πιθανό να συνεχιστεί, οι οικολόγοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι.

Οι ελέφαντες πέθαναν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους στο εθνικό πάρκο Hwange έκτασης 14.651 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο φιλοξενεί ελέφαντες, βουβάλους, λιοντάρια, τσιτάχ, καμηλοπαρδάλεις και άλλα είδη. Τουλάχιστον έξι άλλοι ελέφαντες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νεκροί έξω από το πάρκο σε ύποπτα περιστατικά λαθροθηρίας.

Η Αρχή Διαχείρισης Πάρκων & Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks) επιβεβαίωσε τους θανάτους των ελεφάντων στο πάρκο και τους απέδωσε στην ξηρασία.

Ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Zimparks, δήλωσε την Τρίτη: «Κάναμε δοκιμές και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι πέθαιναν από ασιτία. Τα περισσότερα από τα ζώα πέθαιναν μεταξύ 50 και 100 μέτρων από πηγές νερού».

Οι ελέφαντες που πέθαναν ήταν κυρίως νέοι, ηλικιωμένοι ή άρρωστοι, είπε το πάρκο.

Ο επίμονος ξηρός καιρός, οι ξηρασίες και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας εντείνονται στη νότια Αφρική. Το 2023, δεν σημειώθηκε βροχόπτωση μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου στο πάρκο Hwange, δήλωσε ο Τρέβορ Λέιν, ο συνιδρυτής και επικεφαλής της ομάδας διατήρησης Bhejane Trust στο Hwange.

«Υπήρχε έλλειψη τροφής, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έλλειψη νερού. Αυτό συνέβαλε σε τεράστιο άγχος και μπορεί να συμβεί ξανά το 2024», είπε ο Λέιν.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προέβλεψε ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο μεταξύ Οκτωβρίου και φέτος Μαρτίου, με αποτέλεσμα ζεστό, ξηρό καιρό και λίγες βροχοπτώσεις.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε στην ενημέρωση του Νοεμβρίου ότι αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε «καθυστερημένη έναρξη βροχοπτώσεων και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνθήκες ξηρασίας στη Ζιμπάμπουε.

Μέχρι το τέλος του 2023, ανέφερε, «το μεγαλύτερο μέρος της Ζιμπάμπουε είχε λάβει λιγότερο από το 50% των εποχικών συσσωρευμένων βροχοπτώσεων σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο».

Ομάδες προστασίας στο Hwange σπεύδουν τώρα να ανοίξουν περισσότερες γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν τους ελέφαντες σε περιοχές όπου η τροφή είναι πιο εύκολη. Εγκαθιστούν επίσης συστήματα ηλιακής ενέργειας σε υπάρχουσες γεωτρήσεις για να παρατείνουν τις ώρες άντλησης για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη πίεση στη ζεστή περίοδο από τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα