ΑΘΗΝΑ
14:43
|
27.04.2024
Απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας λέει ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς 985 Ρώσοι απειλούνται με απέλαση γιατί... δεν πέτυχαν σε εξετάσεις γλωσσομάθειας.
«Η Λετονία είναι το κοινό μας σπίτι. Θέλουμε να σπουδάσουμε στη μητρική μας γλώσσα» γράφει το πλακάτ που κρατούν τα παιδιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της Λετονίας να απελάσει ηλικιωμένη Ρωσίδα με προβλήματα όρασης, φέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν στην χώρα της Βαλτικής σχεδόν 1.000 Ρώσοι ηλικίας οι περισσότεροι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές της Λετονίας ενδέχεται να απελάσουν την 72χρονη Ρωσίδα, η οποία έχει πρόβλημα όρασης από την παιδική της ηλικία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική πρεσβεία στη Ρίγα. Η ηλικιωμένη γυναίκα απέτυχε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο βαθμό στις εξετάσεις γνώσης της λετονικής γλώσσας προκειμένου να ανανεωθεί η παραμονή της.

Οι αρχές της Λετονίας έχουν στείλει επανειλημμένες επιστολές απειλώντας να απελάσουν 985 Ρώσους (ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερους), που δεν πληρούν τους νέους όρους για ανανέωση της άδειας παραμονής τους, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι LTV, επικαλούμενο την επικεφαλής του Γραφείου Ιθαγένειας και Υποθέσεων Μετανάστευσης, Μάιρα Ροζ.

Το 2022, η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε να παρατείνει τις προσωρινές άδειες παραμονής για τους Ρώσους πολίτες στη Λετονία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και να εκδίδει μόνιμες άδειες παραμονής μόνο μετά την επιτυχία στις κρατικές εξετάσεις γλωσσομάθιας σε επίπεδο Α2 ή υψηλότερο.

Οι αρχές της Λετονίας απέλασαν, στις 13 Ιανουαρίου, τον 82χρονο Μπόρις Κάτκοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας ένωσης στη Ρίγα για τη βοήθεια των Ρώσων πολιτών, κηρύσσοντας τον απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η ρωσική πρεσβεία διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι η Ρίγα παραβίασε την αρχή του μη χωρισμού των οικογενειών: η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του Κάτκοφ παρέμειναν στη Λετονία.

Τα γεγονότα στις χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απέλασης Ρώσων από τη Λετονία, επηρεάζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας το ζήτημα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, με δημάρχους ρωσικών δήμων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «πρόκληση και πολιτικό ελιγμό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες» και έκανε λόγο για μια ακόμα εκδήλωση διακρίσεων της Ρίγας ενάντια σε Ρώσους πολίτες.

Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ιστότοπος του Λετονού προέδρου διέκοψε τη ρωσόφωνη έκδοσή του. Και τον Σεπτέμβριο του 2023, η Λετονία ξεκίνησε τη μετάβαση του συνόλου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην λετονική γλώσσα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ρωσική γλώσσα μπορεί να εξακολουθεί να σπουδάζεται ως μειονοτική γλώσσα, παρότι περίπου το 36% των κατοίκων της Λετονίας θεωρούν τη ρωσική ως μητρική τους γλώσσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα