ΑΘΗΝΑ
18:36
|
30.04.2024
Δείτε τους αγώνες φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών από τις πόλεις της Ελλάδας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Φωτογραφία από τον Κωνσταντίνο Ζήλο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραντεβού στον δρόμο δίνουν ξανά φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συγκεντρώσεις έχουν ανακοινωθεί στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11:30πμ στην πλατεία Γεωργίου, στη Λάρισα στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και σε μιά σειρά ακόμα πόλεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια (@oxistaidiotikapanepistimia)

Πολλοί είναι οι φορείς που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ που έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας (11:00-14:00), η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, αλλά και μαθητές, όπως ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Στα συλλαλητήρια που διοιργανώνουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις στις συνελεύσεις τους με αρκετές σχολές να τελούν υπό κατάληψη, καλούν επίσης, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π. και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Μετά το σημερινό συλλαλητήριο προγραμματίζεται ήδη, για την Παρασκευή, νέα συνάντηση συντονισμού φοιτητικών συλλόγων για τη συνέχιση του αγώνα, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με πολύμορφες δράσεις όπως η χθεσινή κίνηση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ να αποκλείσουν την οδό Πατησίων και η αντίστοιχη δράση, στην Ιερά Οδό, των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αθήνα

Μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και εκπαιδευτικοί έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή, απαιτώντας να μην περάσει το σχέδιο νόμου.

Δείτε φωτογραφίες από τον Κωνσταντίνο Ζήλο για το Κοσμοδρόμιο:

«Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Οι φοιτητές, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις καταλήψεις στις σχολές, κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Έχουμε κατέβει στον δρόμο για να διαδηλώσουμε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στα σχέδια της κυβέρνησης να καταπατήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Έτσι θα συνεχίσουμε», τονίζει μιλώντας στο in o Αλέξανδρος Μπέτσος από τον φοιτητικό σύλλογο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή δεκάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, τελούν υπό κατάληψη. Στην Αθήνα οι καταλήψεις είναι πάρα πολλές, τα Ιδρύματα έχουν κλείσει, όπως και πολλά σχολεία. Οι καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό μας. Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν το μέλλον και τις ζωές μας».

Ένα γιγαντοπανό ανήρτησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και της χώρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των σημερινών πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Το γιγαντοπανό στέλνει το μήνυμα: «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές – Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα».

Πάτρα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμπορεύεται με φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, το πρωί σωματεία, εργαζόμενοι και πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου δίνοντας μαζικά το παρών-«Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι κολεγιάρχες, από την πώληση των πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για τη δημόσια Παιδεία και οι εργοδότες που θα έχουν φθηνό δυναμικό, καθώς τα παιδιά θα διαθέτουν απλά προσόντα» αναφέρει το ΕΚΠ.

Ο Δήμος Πατρέων θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. «Αυτό που έχουμε ανάγκη, για εμάς και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα» σημειώνει.

Κρήτη

Στους δρόμους σήμερα φοιτητικές, μαθητές και τοπικοί φορείς που αντιδρούν στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την ίδια, οι αντιδράσεις μεταφέρονται και εντός των σχολείων, με σειρά καταλήψεων.

Από: politikakritis.gr

Φοιτητικοί, μαθητικοί και άλλοι φορείς συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν σήμερα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, 12 σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόκειται για τα: 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Τυμπακίου, Γυμνάσιο Ζαρού, Γυμνάσιο Βενεράτου, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, ΓΕΛ Τυμπακίου, ΓΕΛ Μελεσσών, ΓΕΛ Μοιρών, 1ο ΕΠΑΛ και 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου καθώς και το ΕΠΑΛ Μοιρών

Θεσσαλονίκη

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (29/1) στην πλατεία Καμάρας, διατρανώνοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναμένεται εντός του μήνα να τεθεί προς ψήφιση στη βουλή και προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

«Κάτω τα χέρια από το άρθρο 16», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα πτυχία» και «παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στον λαό» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν στο συλλαλητήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα