ΑΘΗΝΑ
05:42
|
28.04.2024
Η συζήτηση-παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Αγώνες για την πόλη και τους ελεύθερους χώρους»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ομάδα χαρτογράφησης Εξαρχείων μαζί με την  μη κερδοσκοπική ομάδα Huri Up διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα, ανοιχτή συζήτηση με σκοπό την  παρουσίαση συλλογικοτήτων των Εξαρχείων και της τριγύρω περιοχής, σχετικά με τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους και της δράσης τους, ευαισθητοποίηση, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ένα ευρύτερο κοινό και διεύρυνση του δικτύου.

Η συζήτηση-παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτήριο Μπουμπουλίνας, αίθουσα Μ232 (είσοδος από Στουρνάρη).

Ομάδα χαρτογράφησης Εξαρχείων

Η ομάδα για την χαρτογράφηση και την προφορική ιστορία των Εξαρχείων δημιουργήθηκε από ανθρώπους που συμμετέχουμε σε συλλογικότητες και κινήματα για την γειτονιά. Τα τελευταία χρόνια τα Εξάρχεια και άλλες γειτονιές του κέντρου αντιμετωπίζουν βίαιες και γρήγορες αλλαγές: από την τουριστικοποίηση και την κρίση στέγης, μέχρι την επίθεση σε δημόσιους χώρους. Μόνο στην περιοχή μας έχουμε δεί όλους τους σημαντικούς ελεύθερους χώρους να περιφράσσονται με λαμαρίνες, την ίδια ώρα που γειτόνισσες και γείτονές μας αναγκάζονται να φύγουν από την γειτονιά ή δεν βρίσκουν σπίτι λόγω του airbnb και της έκρηξης των ενοικίων.

Παράλληλα με τους καθημερινούς αγώνες, στην πλατεία Εξαρχείων, στον λόφο Στρέφη, στην πλατεία Πρωτομαγιάς  και αλλού, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να καταγράψουμε τις αλλαγές: τα κτίρια που μετατρέπονται από μόνιμες κατοικίες σε διαμερίσματα προσωρινής διαμονής, τα μικρομάγαζα της γειτονιάς που κλείνουν και αντικαθίστανται με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, τους δημόσιους χώρους που δέχονται επίθεση, είτε καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα. Μέχρι στιγμής έχουμε ξεκινήσει τη χαρτογράφηση των αλλαγών στη γειτονιά, ενώ στη συνέχεια θέλουμε αυτή η διαδικασία να γίνει περισσότερο ανοιχτή: όσες και όσοι θέλουν, να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν σε μια ανοιχτή, συλλογική καταγραφή. Παράλληλα, δημιουργούμε ομάδα προφορικής ιστορίας για να καταγράψουμε ιστορίες της γειτονιάς «από τα κάτω».

Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις βίαιες αλλαγές και να ενισχύσουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ανθρώπων αυτής της γειτονιάς. Των ανθρώπων που ζούν, εργάζονται, κοινωνικοποιούνται και δρουν πολιτικά εδώ.

Η ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της περιοχής και της ομάδας Huri Up! είναι ένα πρώτο άνοιγμα: για να συζητήσουμε για την γειτονιά, για τις αλλαγές και τις αντιστάσεις μας, για να ενισχύσουμε τη δικτύωση και τις καθημερινές πρακτικές διεκδίκησης.

Huri Up

Η Huri Up είναι μια ενεργή μη κερδοσκοπική ομάδα εμπειρογνωμόνων με σημαντική εμπειρία στον ακτιβισμό και σε δικαστικούς αγώνες, καθώς και στον αγώνα για δικαιοσύνη.

Εμπειρογνώμονες και πολυδιάστατοι/ες.

Είμαστε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του «μη κερδοσκοπικού τομέα»: δικηγόροι, εκπαιδευτές, ψυχολόγοι, σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού, συντονιστές, επαγγελματίες στον τομέα της επικοινωνίας και του σχεδιασμού και της διαχείρισης έργων. Λειτουργούμε στον μη κερδοσκοπικό κόσμο με τις ιδιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις στους συμβούλους στρατηγικής, αλλά και κάποιες επιπλέον: είμαστε αυστηροί/ες, αποτελεσματικοί/ες, προσανατολισμένοι/ες στη λύση, αξιόπιστοι/ες και υπεύθυνοι/ες, ενσυναισθητικοί/ες και αφοσιωμένοι/ες και κυρίως άκρως ηθικοί/ες.

Πολυθεματικός δεν σημαίνει αόριστος ή γενικός, σημαίνει ότι είμαστε ειδικοί σε διάφορους τομείς, ώστε να μπορούμε να διαβάσουμε μια κατάσταση με περισσότερα από ένα πρίσμα κάθε φορά και να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα της κατανόησής μας για την εξεύρεση πιο αποτελεσματικών λύσεων.

Επιλύουμε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και προκλήσεις διακυβέρνησης και στρατηγικής, σχεδιάζουμε στρατηγικές δικαστικών διαφορών, καθώς, πολλές φορές, συνδέονται μεταξύ τους. Προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες και τις παρεμβάσεις μας στις πραγματικές ανάγκες και νοιαζόμαστε για το τι θα συμβεί όταν φύγουμε.

Θα βρεθούμε στην Αθήνα από τις 17 έως τις 22 Ιανουαρίου 2024 και θα τρέξουμε τις παρακάτω δράσεις με τις συλλογικότητες για την υπεράσπιση των Εξαρχείων και τους συναδέλφους τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα