Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από την κυβέρνηση της Κένυας να διερευνήσει και να διώξει επειγόντως υποθέσεις γυναικοκτονίας, μετά τις βάναυσες δολοφονίες δύο γυναικών.
«Πρόκειται για μια εθνική κρίση -δεν κάνουμε αρκετά ως χώρα για να προστατεύσουμε τις γυναίκες», δήλωσε η Όντρεϊ Μουγκένι, συνιδρύτρια της Femicide Count Kenya, μιας ΜΚΟ που καταγράφει τον αριθμό των γυναικών που σκοτώνονται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε χρόνο.
Πέρυσι, η οργάνωση στην Κένυα κατέγραψε 152 δολοφονίες -τον υψηλότερο αριθμό γυναικοκτονιών την τελευταία πενταετία. Εκπρόσωποι από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος καταγράφει μόνο περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις γυναικοκτονίας έχουν σημειωθεί από την αρχή του έτους. Δύο κέρδισαν την προσοχή της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της 26χρονης Starlet Wahu στις 4 Ιανουαρίου, η οποία μαχαιρώθηκε από έναν άνδρα που φέρεται να ήταν μέλος μιας εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας εκβιάζουν και βιάζουν γυναίκες που στοχεύουν μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών.
Ένας άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση και οι έρευνες συνεχίζονται.
Femicide in Kenya a national crisis, say rights groups – The Guardian https://t.co/nPZOUjceUf
— Timothy Osoro, MBS. 🇰🇪 (@OsoroTimothyKE) January 18, 2024
Μόλις δύο εβδομάδες πριν εντοπίστηκε η σορός της Wahu, μια άλλη που γυναίκα ναρκώθηκε και διαμελίστηκε από έναν άνδρα που είχε κανονίσει να τη συναντήσει σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα. Ο δράστης έβαλε το διαμελισμένο σώμα του θύματός του σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
Περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες στην Κένυα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα του 2022. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι, ενώ η χώρα έχει ισχυρούς νόμους και πολιτικές κατά της βίας λόγω φύλου, η εφαρμογή τους δεν είναι δυνατή.
«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες όταν λένε ότι αντιμετωπίζουν βία», είπε η Μουγκένι. «Οι γυναικοκτονίες δεν συμβαίνουν απλώς – συνήθως υπάρχει μια σειρά γεγονότων που συμβαίνουν πριν καταλήξουν σε [δολοφονία] – επομένως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό».
Από τότε που ιδρύθηκε η ΜΚΟ το 2019, έχει καταγράψει περιστατικά για γυναίκες που σκοτώθηκαν με μαχαίρια, ξυλοδαρμούς, ακρωτηριασμούς, στραγγαλισμούς ή πυρπολήθηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 21 και 30 ετών.
Οι πρόσφατες δολοφονίες έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκκλήσεις για τερματισμό της βίας με βάση το φύλο, χρησιμοποιώντας τα hashtags #StopKillingWomen #EndFemicideKe.
Ωστόσο, για πολλά περιστατικά οι αρχές τείνουν να ρίχνουν την ευθύνη και στα θύματα. Έχουν για παράδειγμα γίνει δηλώσεις πως οι γυναίκες οφείλουν να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις ασφαλείας για να αποτρέψουν τις επιθέσεις απ-όψεις που οι γυναικείες ομάδες καταδικάζουν και υποστηρίζουν πως κανονικοποιούν τη γυναικοκτονία.
1/2
— COVAW (@covaw) January 17, 2024
Femicide has become an endemic problem in Kenya & the laxity surrounding its investigation & prosecution must be shattered. We must address society's tolerance of the same as reflected in the persistent victim-blaming on social media #EndFemicide @gender_ke @NPSOfficial_KE pic.twitter.com/UUAPAa1C9z
«Αυτές οι έννοιες υποδηλώνουν επικίνδυνα ότι οι γυναίκες αξίζουν το κακό που παθαίνουν επειδή δεν φροντίζουν για την ασφάλειά τους», αναφέρει το γυναικείο κίνημα Feminists in Kenya στο X. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέσα σε μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από συνεχείς απειλές βίας, το βασικό πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι οι γυναίκες αποτυγχάνουν να κρατηθούν ασφαλείς, αλλά στους άνδρες που διαπράττουν βία».
Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο X την Τετάρτη, η Femicide Count Kenya της Κένυας επέκρινε την κυβερνητική αδράνεια. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει συνένοχη», έγραφε. «Η Κένυα είναι συμβαλλόμενο μέρος σε διεθνείς συμβάσεις κατά της βίας λόγω φύλου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τις ζωές των γυναικών. Αυτές οι υποσχέσεις είναι κούφιες όταν η γυναικοκτονία παραμένει ανεξέλεγκτη. Απαιτούνται επειγόντως επιβολή και λογοδοσία».
Η ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, το Κέντρο για τα Δικαιώματα, την Εκπαίδευση και την Ευαισθητοποίηση, συμμετείχε στις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τους δράστες γυναικοκτονίας, λέγοντας ότι είναι «ενοχλημένη» από το «οδυνηρό πρότυπο βίας».
Τα φεμινιστικά κινήματα στη χώρα κάλεσαν σε διαδηλώσεις αργότερα αυτόν τον μήνα για να απαιτήσουν τον τερματισμό των γυναικοκτονιών.