ΑΘΗΝΑ
05:37
|
05.05.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απαίτησε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, τάχα για να γυρίσουν όσοι άμαχοι έφυγαν από το βόρειο Ισραήλ.
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, άφησε άφωνη απόψε παρουσιάστρια-δημοσιογράφο ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού όταν απαίτησε να προχωρήσει η κυβέρνηση και ο στρατός αμέσως σε πόλεμο… με τον Λίβανο!

«Πρέπει να πάμε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ! Εάν δεν βιαστούμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με την Χεζμπολάχ, τότε θα είναι δύσκολο για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους!» είπε ο υπουργός αφήνοντας εμβρόντητη την δημοσιογράφο με το σουρεαλιστικό «επιχείρημα» του ακροδεξιού θερμοκέφαλου υπουργού.

Όσο τραβηγμένες και εάν ακούγονται οι δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού, που συχνά-πυκνά παίζει το ρόλο του «λαγού» σε διάφορα θέματα, οι προοπτικές ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν είναι διόλου μακρινές ή ισχνές.

Η αποψινή δήλωσή του Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις που έκανε μεσοβδόμαδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλεβί, καθώς προέβλεψε πως σήμερα είναι «πολύ πιο μεγάλη από ό,τι στο παρελθόν» η πιθανότητα ενός πολέμου στο βόρειο Ισραήλ, εναντίον της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Όταν χρειαστεί θα προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Χαλεβί, εκτιμώντας πως ο στρατός θα μπορούσε να αρχίσει τον πόλεμο «με πολλά πλεονεκτήματα».

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

 Στο φόντο όλων αυτών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 40 λεπτών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για πρώτη φορά μετά από περίπου έναν μήνα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «ευθύνη του Ισραήλ» να μειώσει τα πλήγματα κατά αμάχων στη Γάζα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων αποστολών αλευριού στη Γάζα μέσω του λιμανιού στο Ασντόντ.

Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης πως ΗΠΑ και Ισραήλ «εργάζονται ξεχωριστά πάνω σε επιλογές για μία πιο άμεση αποστολή βοήθειας στη Γάζα διά θαλάσσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα