Η άποψη των «ειδικών», για το πότε θα πρέπει να ξεκινά η επιχειρηματική εκπαίδευση, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα», εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ειδικοί στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, δηλαδή, μην μπερδευόμαστε με παιδαγωγούς και παιδοψυχολόγους.
Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, καθηγητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων όπως η HUAWEI και η T-DIGITAL BY DEUTSCHE TELEKOM και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκε λοιπόν και η άποψη πως «Η εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα γενικά θα πρέπει να ξεκινά από πολύ πρώιμο στάδιο».
«Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτικούς πώς να διδάσκουν επιχειρηματικές δεξιότητες σε πολύ πρώιμα στάδια, σε παιδιά ακόμη και πριν το δημοτικό σχολείο, ώστε να είναι πιο δημιουργικά, να μπορούν να διακρίνουν τις ευκαιρίες, να μαθαίνουν να λαμβάνουν αποφάσεις, να επιλύουν προβλήματα. Εστιάζουμε, λοιπόν, στους εκπαιδευτικούς, γιατί εκπαίδευση χωρίς παιδαγωγό δεν γίνεται», φέρεται να δήλωσε ένας εκ των ομιλητών, προσθέτοντας ότι «όταν φτάνουμε στο πανεπιστήμιο, έχουμε διαφορετικά εργαλεία, όπως hackathons (μαραθώνιοι επίλυσης προβλημάτων)», προσπαθώντας «να βρίσκουμε ενδιαφέροντα θέματα στην επιχειρηματικότητα, κυρίως κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής καινοτομίας και να κάνουμε τους μαθητές να ξυπνήσουν λίγο, να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους».
Νήπια entrepreneurs, λοιπόν, η λύση για την άνθιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κατά τους «ειδικούς». Σε απόλυτη σύμπνοια με τη Fisher-Price, η άποψη αυτή, μιας και η εταιρεία έχει ήδη προνοήσει, και έχει βγάλει στην αγορά ευφάνταστα παιχνίδια για μωρά, τα οποία –παράλληλα με το να τα βοηθούν να μάθουν να περπατούν– τα μαθαίνουν πώς να στέλνουν e-mails και να απαντούν σε επαγγελματικά τηλεφωνήματα!
Και στην τελική, ακόμα και αν δεν διαπρέψουν επιχειρηματικά αυτά τα παιδιά, θα είναι έτοιμα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, βοηθώντας τα άλλα πρώην παιδιά (που ήταν πιο καπάτσοι στο νήπιο) να φτιάξουν εκείνη την start-up που από μωρά ονειρευόντουσαν!