ΑΘΗΝΑ
02:36
|
28.04.2024
Συγγενείς ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού και η παρατήρηση του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού Γκάντι Άιζενκοτ ήταν μεταξύ των ενδείξεων αυξανόμενης διαμάχης στο Ισραήλ σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου στον τέταρτο μήνα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγγενείς ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας απογοήτευση για τη φαινομενική έλλειψη προόδου της κυβέρνησής του στην απελευθέρωση των περισσότερων από 100 αιχμαλώτων καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, αναφέρει το Associated Press.

Μια ομάδα που εκπροσωπούσε τις οικογένειες των ομήρων είπε ότι «παρακαλούσαν για 105 ημέρες» και τώρα απαίτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει ηγετικό ρόλο και να λάβει τολμηρά μέτρα για την απελευθέρωση των ομήρων. Ένα μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός ως τον μόνο τρόπο για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους, ένα σχόλιο που υπονοούσε κριτική για την τρέχουσα στρατηγική του Ισραήλ.

Η διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού και η παρατήρηση του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού Γκάντι Άιζενκοτ ήταν μεταξύ των ενδείξεων αυξανόμενης διαμάχης στο Ισραήλ σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου στον τέταρτο μήνα του. Ο Νετανιάχου έχει πει ότι θα πιέσει για «πλήρη νίκη» εναντίον της Χαμάς, αλλά δεν έχει περιγράψει πώς θα την πετύχει.

Οι επικριτές τον κατηγόρησαν ότι απέτρεψε μια συζήτηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου σχετικά με ένα μεταπολεμικό σενάριο για τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου σταματούσε με την ελπίδα να αποφύγει τη σύγκρουση που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαλύσει τον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της μαχητικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, στο Ισραήλ και είδε περίπου 250 άλλους ομήρους από το νότο της χώρας. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς λένε ότι η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 25.000 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Η επίθεση, μια από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία, έχει κονιορτοποιήσει μεγάλο μέρος της επικράτειας και έχει εκτοπίσει περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της, των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένας ισραηλινός αποκλεισμός που επιτρέπει μόνο μια σταγόνα βοήθειας στη Γάζα έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη πείνα και εστίες ασθενειών, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων είναι η συντριβή της Χαμάς με στρατιωτικά μέσα. Όμως οι συγγενείς των υπόλοιπων αιχμαλώτων κλιμακώνουν την εκστρατεία τους αναζητώντας μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.

Περισσότεροι από 100 όμηροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και ανηλίκων που είχαν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πει ότι περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, αλλά μόνο περίπου 100 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί.

Την Παρασκευή, ο πατέρας ενός 28χρονου άνδρα που κρατείται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε απεργία πείνας έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη της Καισάρειας.

Ο Έλι Στίβι, του οποίου ο γιος Ιντάν ήταν μεταξύ των ανθρώπων που απήχθησαν από ένα μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ, υποσχέθηκε να τρώει μόνο ένα τέταρτο της πίτας την ημέρα – για να δείξει πόσο λίγο φαγητό δόθηκε σε ορισμένους ομήρους κάποιες μέρες – έως ότου ο πρωθυπουργός συμφώνησε να συναντηθεί μαζί του. Δεκάδες άνθρωποι προσχώρησαν στο Στίβι αργά την Παρασκευή και ήταν ακόμα εκεί το πρωί του Σαββάτου.

Ο Άιζενκοτ, ο πρώην αρχηγός του στρατού που είναι ένα από τα πέντε μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, έχει αμφισβητήσει την επιμονή του Νετανιάχου ότι μόνο η τρομακτική αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα έφερνε τους ομήρους πίσω.

Ο Άιζενκοτ, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο ενώ πολεμούσε στη Γάζα, είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης αργά την Πέμπτη ότι ο ισχυρισμός ότι οι αιχμάλωτοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν χωρίς συμφωνία και μια κατάπαυση του πυρός «είναι για να διαδοθούν ψευδαισθήσεις».

Οι όμηροι «θα επιστρέψουν ζωντανοί μόνο εάν υπάρξει συμφωνία, που συνδέεται με μια σημαντική παύση των μαχών», είπε. Οι δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης είναι απίθανες επειδή οι όμηροι είναι προφανώς απλωμένοι, πολλοί από αυτούς σε υπόγειες σήραγγες, είπε.

Στο πλαίσιο της αναζήτησής του για τους ομήρους, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη νοτιότερη πόλη της Ράφα της επικράτειας που ζητούσε από τους ανθρώπους να παράσχουν πληροφορίες για τους αιχμαλώτους. Τα φυλλάδια, με φωτογραφίες δεκάδων ομήρων, έφεραν ένα μήνυμα που υποδηλώνει οφέλη για όποιον παρέχει πληροφορίες.

«Θες να γυρίσεις σπίτι; Παρακαλώ αναφέρετε εάν εντοπίσατε έναν από αυτούς», έγραφε το μήνυμα, το οποίο περιείχε επίσης έναν αριθμό τηλεφώνου και έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο που περιέχει εικόνες και ονόματα των ομήρων στα αραβικά.

Στη Γάζα, οι κάτοικοι που ήρθαν τηλεφωνικά μετά το τέλος του επταήμερου μπλακ άουτ ανέφεραν σφοδρό βομβαρδισμό και μάχες μεταξύ μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων το πρωί του Σαββάτου μέσα και γύρω από τη νότια πόλη Khan Younis και τον αστικό προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στο βορρά.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν περιοχές μέσα και ανατολικά του Χαν Γιουνίς, με πυρομαχίες να μαίνονται τη νύχτα μέχρι τα ξημερώματα στην Μπάνι Σουχέιλα, μια πόλη στα περίχωρα της πόλης, δήλωσαν κάτοικοι. Η πόλη είναι ένα από τα hotspot στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

Η Χαλιμά Αμπντέλ-Ραχμάν, μια γυναίκα εκτοπισμένη από τη βόρεια Γάζα που έχει καταφύγει στο Bani Suheila από τον Νοέμβριο, είπε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλά κτίρια στην πόλη τις τελευταίες δύο ημέρες και ότι οι βομβαρδισμοί ήταν έντονοι τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι μάχες ανάγκασαν πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε ερείπια, και η Bani Suheila είναι σε μεγάλο βαθμό άδεια, είπε.

Στη Τζαμπαλίγια, «ο σφοδρός βομβαρδισμός επέστρεψε», με ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να χτυπούν κτίρια και ανοιχτές περιοχές, είπε ο τοπικός ψαράς Άσαντ Αμπού Ραντουάν.

Το Ισραήλ απέσυρε σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από το βόρειο μισό της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι διέλυσε τις δομές διοίκησης της Χαμάς εκεί. Ωστόσο, ένοπλοι της Χαμάς συνέχισαν να προβάλλουν αντίσταση σε περιοχές της βόρειας Γάζας, προκαλώντας νέα ερωτήματα στο Ισραήλ σχετικά με τη σκοπιμότητα του δηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να συντρίψει τη Χαμάς.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, εν τω μεταξύ, πενθούντες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο για την κηδεία ενός 17χρονου Αμερικανού Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μια μέρα νωρίτερα κοντά στην πόλη Ραμάλα.

Οι συνθήκες του πυροβολισμού παρέμειναν αδιευκρίνιστες το Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή της, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι έλαβε μια αναφορά την Παρασκευή σχετικά με «αποβολή πυροβόλου όπλου, που φαινομενικά αφορούσε έναν αξιωματικό επιβολής του νόμου εκτός υπηρεσίας, έναν στρατιώτη και έναν πολίτη». Η αστυνομία δεν αναγνώρισε ποιος πυροβόλησε, αλλά περιέγραψε ότι ο πυροβολισμός έλαβε χώρα πάνω από άτομα «που υποτίθεται ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες ρίψης βράχων» κατά μήκος μιας κεντρικής οδού.

Η αστυνομία είπε ότι το περιστατικό διερευνάται, μεταξύ άλλων από το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Οι φίλοι του εφήβου τον αναγνώρισαν ως Τοφίκ Ατζάκ και είπαν ότι η οικογένεια είχε επιστρέψει στο χωριό καταγωγής της στη Δυτική Όχθη από το Harvey της Λουιζιάνα, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ερωτηθείς για τον πυροβολισμό, ο εκπρόσωπος τύπου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «ανησυχούν σοβαρά για αυτές τις αναφορές».

«Δεν έχουμε τέλειο πλαίσιο για το τι ακριβώς συνέβη εδώ», είπε ο Κίρμπι. «Ανησυχώ σοβαρά για αυτό. Και θα είμαστε σε συνεχή επαφή με ομολόγους στην περιοχή για — για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες».

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της βίας από εποίκους κατά των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα