ΑΘΗΝΑ
19:06
|
21.04.2024
Σφοδρές αντιδράσεις δέχθηκε η Ντίνα Μπουλουάρτε στην πόλη Αγιακούτσο των Άνδεων, όπου σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2022.
Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπου αργότερα δέχθηκε προπηλακισμούς από οικογένειες θυμάτων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, δέχθηκε σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις το Σάββατο, όπως και επίθεση από δυο γυναίκες κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στην πόλη Αγιακούτσο των Άνδεων, όπου τον Δεκέμβριο του 2022 σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής της.

Η επίθεση αυτή έγινε καθώς η κυρία Μπολουάρτε συμμετείχε στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου δρόμου που θα συνδέσει την Τσιάρα με την Αγιακούτσο, περίπου 570 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Λίμα.

Η αρχηγός του κράτους είχε συνάντηση με τον νομάρχη της Αγιακούτσο, τον Ουιλφρέδο Οσκορίμα, όταν δυο γυναίκες κινήθηκαν εναντίον της, η μια από τις οποίες τράβηξε τα μαλλιά της προέδρου, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

«Σκότωσαν τον άνδρα μου, πώς να παραμείνω ψύχραιμη;» είπε η μια από τις γυναίκες, που συνελήφθη από την αστυνομία.

Κατηγόρησε προσωπικά την κυρία Μπολουάρτε για τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος συγκαταλέγεται στα θύματα των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στην Αγιακούτσο τη 15η Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μικρή ομάδα διαδηλωτών ακούγεται να φωνάζει συνθήματα όπως «Μπουλουάρτε Δολοφόνε!» και «η Ντίνα είναι δολοφόνος!».

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της κυρίας Μπολουάρτε, ο Αλμπέρτο Οτάρολα, καταδίκασε την «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση, που «έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα της αρχηγού του κράτους», μέσω X (του πρώην Twitter).

Η πρόεδρος επισκέφθηκε την Αγιακούτσο για πρώτη φορά έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, περίπου είκοσι σε επιχειρήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών, κατά τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δήλωση Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

«Άπειρη αξιοπρέπεια»: Η πρόταση του Βατικανού για τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά ζητήματα της ύστερης νεωτερικότητας

Χαρδαλιάς για Γενοκτονία Αρμενίων: «Έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί»

Βουλευτικές εκλογές στις Μαλδίβες εν μέσω αντιπαλότητας Ινδίας-Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα