ΑΘΗΝΑ
02:27
|
04.05.2024
Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ, οι δυο πεζοναύτες παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ γίνονται προσπάθειες ανάκτησης των σορών.
Navy Seals
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι 10ήμερες έρευνες για τη διάσωση δύο πεζοναυτών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που χάθηκαν στην Αραβική Θάλασσα κατά τη διάρκεια αποστολής τους να επιβιβαστούν σε πλοίο και να κατασχέσουν όπλα ιρανικής κατασκευής τερματίστηκαν και οι ναύτες θεωρούνται πλέον νεκροί, ανακοίνωσε την Κυριακή (21/1) ο αμερικανικός στρατός.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου, όταν κομάντος επιβιβάζονταν σε πλοίο στα ανοιχτά της Σομαλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο ένας παρασύρθηκε και ο δεύτερος πήδηξε πίσω τους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε, ότι πλέον γίνονται προσπάθειες για την ανάκτηση των σορών.

«Θρηνούμε την απώλεια των δύο πολεμιστών του Ειδικού Ναυτικού μας και θα τιμούμε για πάντα τη θυσία και το παράδειγμά τους», δήλωσε ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. «Οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των SEALs, τους φίλους τους, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και ολόκληρη την κοινότητα των Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Πλοία και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ισπανία ερευνούσαν συνεχώς περισσότερα από 21.000 τετραγωνικά μίλια, ανέφερε ο στρατός, με τη βοήθεια του Κέντρου Αριθμητικής Μετεωρολογίας και Ωκεανογραφίας του Στόλου, της Διοίκησης Ατλαντικού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς και του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας.

Οι Navy Seals είναι μέλη μιας ειδικής ναυτικής στρατιωτικής δύναμης, που είναι υπεύθυνη για καθήκοντα όπως η αναγνώριση και η διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι τόνισαν στο Associated Press, ότι ο πρώτος βατραχάνθρωπος παρασύρθηκε στην θάλασσα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής αποστολής, καθώς επιβιβάζονταν σε ένα dhow χωρίς σημαία. Στη συνέχεια, ο δεύτερος μπήκε στο νερό για να προσπαθήσει να σώσει τον πρώτο, όπως διδάσκεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η Centcom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν κεφαλές για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, καθώς και εξαρτήματα για συστήματα αεράμυνας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα εξαρτήματα αφορούσαν πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν από τους Χούθι.

Η προμήθεια, η πώληση και η μεταφορά όπλων στους Χούθι θεωρείται παραβίαση του Ψηφίσματος Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2015, καθώς και του διεθνούς δικαίου. Δεκάδες πλοία έχουν στοχοποιηθεί στις επιθέσεις των Χούθι, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια να επαναδρομολογηθούν γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, με σκοπό να αποφευχθούν τα χτυπήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα