ΑΘΗΝΑ
07:55
|
03.05.2024
Ο ινδουιστικός ναός αντικαθιστά ένα ισλαμικό τέμενος του 16ου αιώνα που κατεδαφίστηκε από φανατισμένο όχλο το 1992
Ο Ναρέντρα Μόντι στα εγκαίνια του ινδουιστικού ναού στην Αγιοντίγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε έναν μεγαλοπρεπή ναό του ινδουιστικού θεού Ραμ στην πόλη Αγιοντίγια, μια πράξη που αποτέλεσε αντικείμενο μιας μακράς και φονικής εκστρατείας από ινδουιστικές εθνικιστικές ομάδες.

Ο ναός αντικαθιστά ένα ισλαμικό τέμενος του 16ου αιώνα που κατεδαφίστηκε από ινδουιστικούς όχλους το 1992. Η κατεδάφιση είχε πυροδοτήσει ταραχές σε εθνικό επίπεδο, στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 άνθρωποι.

Χιλιάδες προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι αστέρες του κινηματογράφου και παίκτες του κρίκετ, παρακολούθησαν την εκδήλωση στην Αγιοντίγια.

Ωστόσο, ορισμένοι ινδουιστές ιερείς και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης το μποϊκόταραν, λέγοντας ότι ο Μόντι το χρησιμοποιούσε για πολιτικά οφέλη.

Γενικές εκλογές αναμένεται να γίνουν στην Ινδία τους επόμενους μήνες και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μόντι λένε ότι το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP) θα αναζητήσει ψήφους για το όνομα του ναού σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού είναι Ινδουιστές.

Οι επικριτές κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί πολιτικά μια ουσιαστικά θρησκευτική γιορτή σε μια χώρα που – σύμφωνα με το σύνταγμά της – είναι κοσμική.

Ο ναός έχει κατασκευαστεί με κόστος 217 εκατομμυρίων δολαρίων – το καταπίστευμα του ναού λέει ότι χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές δωρεές.

Η τελετή των εγκαινίων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, έδειξε τον κ. Μόντι να εκτελεί θρησκευτικές τελετουργίες μέσα στο ιερό του ναού μαζί με ιερείς και τον Μοχάν Μπαγκουάτ, επικεφαλής της Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – την ιδεολογική πηγή των ινδουιστικών εθνικιστικών κομμάτων. Μόνο το ισόγειο του ναού άνοιξε – η υπόλοιπη κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνο μέχρι το τέλος του έτους.

Η τελετή, που ονομάζεται Pran Pratishtha, η οποία μεταφράζεται χαλαρά από τα σανσκριτικά σε “εγκατάσταση της δύναμης της ζωής”, διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η ψαλμωδία μάντρα και ένα σύνολο τελετουργιών που εκτελούνται γύρω από μια φωτιά θα εμφυσήσουν ιερή ζωή σε ένα είδωλο ή μια φωτογραφία μιας θεότητας.

Ο ναός εκπληρώνει μια δεκαετή ινδουιστική εθνικιστική υπόσχεση να χτιστεί ένα ιερό ναό στον Λόρδο Ραμ στην Αγιοντίγια– η πόλη που άλλοτε υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής και θρησκευτικής ανάφλεξης, μεταμορφώνεται τώρα σημαντικά για να τη μετατραπεί σε προορισμό για προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Πολλοί Ινδουιστές πιστεύουν ότι η Αγιοντίγια είναι η γενέτειρα του Ραμ και το τέμενος Μπάμπρι χτίστηκε από μουσουλμάνους εισβολείς στα ερείπια ενός ναού του Ραμ ακριβώς σημείο όπου γεννήθηκε ο Ινδουιστής θεός.

Το κίνημα για την οικοδόμηση ενός ναού στην ίδια τοποθεσία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που ώθησε το BJP στην πολιτική προβολή στη δεκαετία του 1990.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα