ΑΘΗΝΑ
07:33
|
28.04.2024
Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ανακοίνωσαν ο Κωστής Χατζηδάκης και η Σοφία Ζαχαράκη.
Κωστής Χατζηδάκης-Σοφία Ζαχαράκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Αρχικά, τον λόγο πήρε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ, ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Η αύξηση όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:

  • 400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
  • 800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
  • 1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
  • 1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω

Τι ανέφερε ο Χατζηδάκης

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε νέους γονείς. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι δεν λύνεται το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση. «Είναι μια ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα πρόστιμα και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέτος υλοποιούνται 7 καινούργια μέτρα για τους νέους γονείς, συνολικού προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, υπάρχουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Για τα σχολικά γεύματα

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ.

«Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα.

«Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα