ΑΘΗΝΑ
08:55
|
28.04.2024
Η Βουλή των Λόρδων αψηφά τον Ρίσι Σούνακ, ψηφίζοντας υπέρ της καθυστέρησης της επικύρωσης της συμφωνίας με το Κιγκάλι.
Η Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για απέλαση ορισμένων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Η ψηφοφορία από τη μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων την περασμένη Δευτέρα ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Σούνακ προέτρεψε τα μέλη της να υποστηρίξουν το σχέδιό του, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «βούληση του λαού».

Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε 214 κατά 171 για να καθυστερήσει την επικύρωση μιας σχετικής συνθήκης που υπέγραψε το Λονδίνο με το Κιγκάλι έως ότου η κυβέρνηση μπορέσει να αποδείξει ότι η Ρουάντα είναι μια ασφαλής χώρα για την αποστολή αιτούντων άσυλο.

Το επιμελητήριο δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει επ’ αόριστον το λεγόμενο Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια της Ρουάντα (Άσυλο και Μετανάστευση), αλλά θα μπορούσε να καθυστερήσει τη νομοθεσία έως και ένα χρόνο.

Η κίνηση έρχεται αφότου η πιο ισχυρή Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τετάρτη ενέκρινε οριακά το νομοσχέδιο αφού ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές απείλησαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση με την αιτιολογία ότι η νομοθεσία δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει νομικές προκλήσεις.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει καταστήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο μετανάστευσης βασικό στοιχείο της προσπάθειάς του να επιστρέψει στην εξουσία στις αναμενόμενες γενικές εκλογές φέτος, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Ο Σούνακ εισήγαγε τη νομοθεσία αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε πέρυσι ότι η ασφάλεια των αιτούντων άσυλο που απελαύνονται στη Ρουάντα δεν μπορούσε να είναι εγγυημένη.

Το νομοσχέδιο θα καθιστούσε δυσκολότερο για τα δικαστήρια να αμφισβητήσουν την πολιτική της Ρουάντας επιτρέποντας στην κυβέρνηση να παραμερίσει ορισμένες διατάξεις του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητώντας από τη Βουλή των Κοινοτήτων να δηλώσει κατά πλειοψηφία ότι η αφρικανική χώρα είναι ασφαλής για τους αιτούντες άσυλο.

Ο Σούνακ είπε ότι θέλει να ξεκινήσουν οι απελάσεις εντός των επόμενων μηνών για να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να «σταματήσει τις βάρκες» που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στη Μάγχη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο της Ρουάντας το 2022 για να αρνηθεί σε άτομα που φθάνουν με «παράτυπα μέσα» την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρώτη πτήση με προορισμό τη Ρουάντα από το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε τον περασμένο Ιούνιο του ίδιου έτους μετά από παρέμβαση της τελευταίας στιγμής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έκρινε ότι ένας από τους αιτούντες άσυλο που επέβαινε στο πλοίο διέτρεχε «πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης ζημιάς» στο έθνος της Ανατολικής Αφρικής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα