ΑΘΗΝΑ
02:42
|
02.05.2024
Τον Αύγουστο του 2021 το Δικαστήριο της Θέουτα ανέστειλε την απέλαση μιας ομάδας ασυνόδευτων ανήλικων που είχαν περάσει τα σύνορα με το Μαρόκο τον Μάιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ως παράνομες τις απελάσεις ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών πίσω στο Μαρόκο, από μεριάς των ισπανικών αρχών, μετά από την μαζική διέλευση Μαροκινών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

Τον Μάιο του 2021, περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν περάσει πάνω από τον φράχτη στα σύνορα Θέουτα-Μαρόκο, σε μια προσπάθεια να περάσουν σε έδαφος της ευρωπαϊκής χώρας. Πολλοί πέρασαν κολυμπώντας περιμετρικά, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν λέμβους. Ανάμεσά τους υπήρχαν και δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά.

Τον Αύγουστο του 2021, και ύστερα από την νομική παρέμβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων, το Δικαστήριο της Θέουτα ανέστειλε την απέλαση μιας ομάδας ασυνόδευτων ανήλικων που είχαν περάσει τα σύνορα τον Μάιο.

Ισπανικές αρχές επελαύνουν γυναίκα που πέρασε τα σύνορα από το Μαρόκο

Η ισπανική κυβέρνηση άσκησε έφεση, την οποία απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την περασμένη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η απέλαση των ανηλίκων παραβίαζε τους νόμους της χώρας περί μετανάστευσης καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, κάθε ανήλικος δικαιούται ατομική διοικητική διαδικασία προτού απελαθεί, καθώς και παρέμβαση από την πλευρά των εισαγγελέων, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι ανήλικοι αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο σωματικής ή ψυχικής οδύνης, ως αποτέλεσμα των μαζικών απελάσεων, οι οποίες απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε υποστηρίξει ενώπιον του δικαστηρίου ότι μια διμερής συμφωνία του 2007 μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου θα επέτρεπε την επιστροφή των ανηλίκων, επικαλούμενη τις «ιδιαίτερες» συνθήκες των μαζικών αφίξεων στη Θέουτα τον Μάιο του 2021.

Η Θέουτα και η Μελίγια, τα δύο ισπανικά εδάφη στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, είναι τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αφρικανική ήπειρο, με αποτέλεσμα μετανάστες να προσπαθούν συχνά να τα περάσουν, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα