ΑΘΗΝΑ
06:05
|
07.05.2024
Για κατάρριψη από ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους κάνει λόγο το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους για ενδεχόμενη ανταλλαγή συνετρίβη, σήμερα Τετάρτη στις 11 τοπική ώρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γιαμπλόνοβο στην περιοχή του Μπέλγκοροντ στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι, τρεις συνοδοί και έξι μέλη του πληρώματος.

Όπως ανέφεραν στο RIA Novosti κάτοικοι του χωριού, κοντά στο οποίο έπεσε το αεροσκάφος, πριν από τη συντριβή ακούστηκαν δύο εκρήξεις, με μεσοδιάστημα περίπου ενός λεπτού. «Δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στο χωριό, καθώς το αεροπλάνο συνετρίβη σε χωράφι έξω από το χωριό» ανέφερε στο πρακτορείο TASS ο ιερέας του χωριού, ενώ ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι όλοι όσοι επέβαιναν στο μεταγωγικό αεροσκάφος είναι νεκροί.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, αναφέρει ότι δεν έχει στη διάθεσή της «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ουκρανία «εκτέλεσε όλες τις συμφωνίες» για ανταλλαγή κρατουμένων που θα πραγματοποιούνταν σήμερα, ωστόσο προσθέτει ότι «εναπόκειται στη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί».

Στη συνέχεια μάλιστα, η δήλωση αναφέρει πως το Κίεβο δεν είχε κληθεί να διασφαλίσει την «ασφάλεια του εναέριου χώρου κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ» στον συμφωνημένο χρόνο – αναφέροντας ότι αυτό ήταν «κάτι που είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν» σε προηγούμενες ανταλλαγές.

Η Ουκρανία υποστηρίζει επίσης ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας είχαν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των αιχμαλώτων πολέμου». Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε λάβει όλες τις λεπτομέρειες για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι συνθήκες του αεροπορικού δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή, ενώ στο σημείο της συντριβής εργάζεται ομάδα ερευνητών και προσωπικό του ρωσικού υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ίγκορ Κονασένκοφ, ανακοίνωσε πως τα ραντάρ του στρατού εντόπισαν την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων. Η ανακοίνωση του υπουργείου επιβεβαιώνει ότι το αεροπλάνο πετούσε από το Χαλόβσκι με προορισμό το Μπέλγκοροντ, για να μεταφέρει ουκρανούς στρατιώτες αιχμαλώτους για ανταλλαγή.

«Σήμερα το καθεστώς του Κιέβου προχώρησε σε μια τρομοκρατική πράξη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους» τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, από το χωριό Λύπτσι του Χαρκόβου, χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων. Ο εξοπλισμός ραντάρ των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων εντόπισε την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Κατηγορώντας την Ουκρανία για «παραμέληση της ζωής των πολιτών της», το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ανταλλαγή συμφωνήθηκε για το απόγευμα, στο σημείο ελέγχου Κολοτιλόβκα, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τόνισε πως η ουκρανική ηγεσία γνώριζε ότι οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Πηγές της Ukrainska Pravda στις Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους, λέγοντας ότι «ήταν δουλειά τους», υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυραύλους για το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

«Το ρωσικό αεροσκάφος Il-76, που συνετρίβη σήμερα στην περιοχή Μπέλγκοροντ, μετέφερε πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας S-300. Είναι αυτοί οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται για μαζικούς βομβαρδισμούς της Περιφέρειας Χάρκοβο και άλλων παραμεθόριων περιοχών της Ουκρανίας», αναφέρει από την πλευρά του το κρατικό ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προς το παρόν δεν σχολιάζει τις πληροφορίες, αλλά επιφυλάχθηκε να ενημερώσει σύντομα.

Σε κατάρριψη αναφέρθηκε, μιλώντας στη Δούμα, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, απόστρατος στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ. Όπως ανέφερε, το καθεστώς του Κιέβου γνώριζε για την επερχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά παρά το γεγονός αυτό, τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του αεροπλάνου.

Οι έρευνες θα αποκαλύψουν εάν ήταν πύραυλοι Patriot ή IRIS-T, τόνισε θεωρώντας βέβαιο πως πρόκειται για πυραύλους που η Δύση έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε και ένα δεύτερο αεροπλάνο στον αέρα, που μετέφερε επιπλέον 80 Ουκρανούς κρατούμενους, το οποίο επέστρεψε σώο στο αεροδρόμιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα