ΑΘΗΝΑ
17:20
|
29.05.2024
Το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά και στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων που αυτό θα επιφέρει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Ψήφισμα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λήμνου, ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, αλλά και στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων που αυτό θα επιφέρει.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, αναφέρει τα εξής:  

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων ανακοίνωσαν την προσεχή κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης “μη κρατικών”, δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι “η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους”.

Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για την πανεπιστημιακή σχολή του δήμου μας, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει υποβάθμιση και συρρίκνωσή της, η οποία θα συνδέεται με μείωση εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη -όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε- αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι το δημόσιο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Η ΛΗΜΝΟΣ ΜΑΣ» με επικεφαλής τον κ. Μαρινάκη που καταψήφισε το ψήφισμα (άρα είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων), καθώς και του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΗ ΛΗΜΝΟΣ» με επικεφαλής τον κ. Λούκα που απείχε από την ψηφοφορία γιατί θεώρησε ότι το ψήφισμα δεν αφορά την κοινωνία της Λήμνου! Ο κ. Λούκας μάλιστα στην τοποθέτησή του θεώρησε ατόπημα το ότι ήρθε αυτό το ψήφισμα ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Οι γονείς των παιδιών της Λήμνου που χρυσοπληρώνουν ήδη τις σπουδές των παιδιών τους στα δημόσια Πανεπιστήμια και οι γονείς που θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, οι φοιτητές του τμήματος της πανεπιστημιακής σχολής του νησιού μας, ο σύλλογος των οποίων έχει πάρει θέση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο μόνος δρόμος είναι να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που βρίσκονται στους δρόμους και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper στα χέρια των Χούθι

ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή σύσκεψη: «Τέτοιες πρακτικές προσομοιάζουν σε άλλα καθεστώτα»

Υπογραφή δύο νέων συμφωνιών Ελλάδας-Κατάρ στην Αθήνα

Ο Λούλα ανακαλεί τον πρέσβη της Βραζιλίας στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα