ΑΘΗΝΑ
12:23
|
03.05.2024
O Νετανιάχου φέρεται να υποστήριξε πως το Κατάρ χρηματοδοτεί την παλαιστινιακή οργάνωση, μιλώντας στους συγγενείς των ομήρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Άναυδοι» δηλώνουν Καταριανοί αξιωματούχοι, από τα φερόμενα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφορικά με την δράση της χώρας του Κόλπου ως διαμεσολαβητής, ανάμεσα σε Ισραήλ Χαμάς.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να χαρακτήρισε «προβληματικό» το έργο του Κατάρ κατά την διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διάρκεια συνάντησης με συγγενείς ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, ο Νετανιάχου φέρεται να υποστήριξε πως το Κατάρ χρηματοδοτεί την παλαιστινιακή οργάνωση, δηλώνοντας αναστατωμένος με την απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους μέσω της στρατιωτικής τους βάσης στο κράτος του Κόλπου, σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12.

Ο Νετανιάχου φέρεται ακόμα να είπε στις οικογένειες των αιχμαλώτων ότι σκόπιμα δεν ευχαρίστησε το Κατάρ για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς.

«Δεν με ακούτε να ευχαριστώ το Κατάρ… που ουσιαστικά δεν διαφέρει από τα Ηνωμένα Έθνη ή τον Ερυθρό Σταυρό, και είναι ακόμη πιο προβληματικό. Δεν έχω αυταπάτες για το τι είναι», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στην ηχογράφηση που εξασφάλισε το κανάλι. «Έχουν τα μέσα να ασκήσουν περισσότερη πίεση [στη Χαμάς]. Γιατί; Γιατί τους χρηματοδοτούν».

«Ο Νετανιάχου υπονομεύει τις διαδικασίες για πολιτικό όφελος»

«Αυτά τα σχόλια, εάν επιβεβαιωθούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν αθώες ζωές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσαρί, σε ανάρτησή του στο X.

«Εδώ και μήνες, και μετά από μια επιτυχημένη διαμεσολάβηση πέρυσι που οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από εκατό ομήρων, το Κατάρ έχει εμπλακεί σε τακτικό διάλογο με τα διαπραγματευόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, προσπαθώντας να δημιουργήσει το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

«Εάν οι δηλώσεις αποδειχθούν αληθείς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το μόνο που καταφέρνει είναι να παρεμποδίζει και να υπονομεύει τη διαδικασία διαμεσολάβησης, για λόγους που φαίνεται να εξυπηρετούν την πολιτική του καριέρα, αντί να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση αθώων ζωών, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα