ΑΘΗΝΑ
05:32
|
05.11.2024
Κλασική εκστρατεία δυσφήμισης των κοινωνικών ομάδων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η AfD έφτασε σε οροφή;
Σημαία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε τρακτέρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, τις κοινωνικές διεκδικήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία εδώ και εβδομάδες. Με προεξάρχουσες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι διεκδικούν να μην χάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά, πρώτα και κύρια, με την έκπτωση φόρου στο πετρέλαιο για τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο κοινωνικός αναβρασμός στη μεγαλύτερη – αλλά και σε ύφεση βρισκόμενη – οικονομία της Ευρώπης ολοένα και αυξάνει. Ήδη την Τετάρτη 24/1, στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν για μία ακόμη φορά οι σιδηροδρομικοί του συνδικάτου GDL ασκώντας πίεση για υπογραφή μιας συμφέρουσας για τους εργαζόμενους, αλλά και που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ταυτόχρονα, ως αντίδραση στις πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με συνάντηση στελεχών της υπερσυντηρητικής και με ισχυρές ακροδεξιές τάσεις «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) με σεσημασμένους νεοναζί, οργανώθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις καταδίκης της άκρας δεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οι συγκεντρώσεις ήταν τόσο μαζικές σε συμμετοχή που στο Αμβούργο η συγκέντρωση έληξε πρόωρα καθώς οι διοργανωτές και η αστυνομία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το πλήθος του κόσμου. Ταυτόχρονα, η AfD τα μάζεψε, κατά το κοινώς λεγόμενο, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει σκέψη για μαζικές απελάσεις ξένων, πόσο μάλλον για Γερμανούς πολίτες με καταγωγή από άλλη χώρα, οι οποίοι εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις. Αυτό είχε συζητηθεί στη συνάντηση με τους νεοναζί.

Η οικονομική κατάσταση, οι πολιτικές και πολεμικές περιπέτειες, οι προκλήσεις της εποχής και η άνοδος της άκρας δεξιάς από τη μια, η ύπαρξη μιας αδύναμης και ετερόκλητης κυβέρνησης από την άλλη δημιουργούν ένα ρευστό σκηνικό και ένα αίσθημα αβεβαιότητας στον πληθυσμό. Ταυτόχρονα, ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγικών τάξεων στη Γερμανία δίνει τη δυνατότητα στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, στον βαθμό που είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις, να μπορούν να προβάλουν έστω ή και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους απέναντι σε τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές.

Η κινητοποίηση των αγροτών, που θα συνεχιστεί αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα βασικά σημεία των διεκδικήσεων, και η είσοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στο κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, του Βερολίνου, τάραξε το πολιτικό σκηνικό μεν, οδήγησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης από πολίτες δε. Χαρακτηριστικό της ταραχής που προκλήθηκε στους κύκλους της πολιτικής εξουσίας είναι το περιστατικό με πυροσβέστη της περιοχής Βίτεναου του Βερολίνου, ο οποίος όταν πέρναγαν τα τρακτέρ των αγροτών από το Βραδεμβούργο μπροστά από το πυροσβεστικό σταθμό όπου υπηρετεί, βγήκε έξω και τους χαιρετούσε δηλώνοντας τη συμπαράστασή του. Η πολιτική ηγεσία διέταξε ΕΔΕ εναντίον του με αποτέλεσμα συνάδελφοί του από τη Βόρεια Γερμανία να υπόσχονται πως θα κατέβουν κατά χιλιάδες στο Βερολίνο σε περίπτωση που ο συνάδελφός τους τιμωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Στις αγροτικές κινητοποιήσεις συμμετείχαν και θα συμμετέχουν και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Οι κύκλοι του κράτους, κόμματα και ΜΜΕ, δεν συμπαθούν καθόλου τους ανθρώπους όταν αυτοί διαδηλώνουν δυναμικά και μαζικά την αντίθεσή τους σε μέτρα και πολιτικές. Έτσι, επιστρατεύουν διάφορους τρόπους και μεθόδους ώστε να πλήξουν τις κινητοποιήσεις. Γνώμη μας είναι, πως ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η προσπάθεια δυσφήμισης των αγροτικών κινητοποιήσεων με τη ρετσινιά της ακροδεξιάς. Η γερμανική αγροτική οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ξένους εργάτες και θα ήταν μάλλον αυτοκτονικό, κατά τη γνώμη μας, να υποστηρίζουν οι αγρότες μια πολιτική που θα δυσχέραινε την είσοδο και παραμονή στη Γερμανία ξένων. Ήδη, ο πρόεδρος των Γερμανών αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιτ, σε δηλώσεις του έχει διαχωρίσει κάθετα τη θέση του κινήματος του οποίου ηγείται από ακροδεξιές θέσεις και ρητά δηλώνει πως οι αγρότες σέβονται κάθε άνθρωπο, εννοώντας τους μετανάστες. Οι αγρότες στη Γερμανία είναι σε μεγάλο μέρος τους δεξιοί, Χριστιανοδημοκράτες όσον αφορά την πρώην δυτική, ενώ στην πρώην ανατολική, μοιράζονται μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάποια ειδική σχέση π.χ. μεταξύ αγροτών και AfD.

Παράδειγμα η Δρέσδη στην ανατολική Γερμανία, που είναι προπύργιο της AfD. Η ακροδεξιά οργάνωση «Ελεύθεροι Σάξονες» κάλεσε σε αγροτική συγκέντρωση. Συγκεντρώθηκαν μεν περίπου χίλια άτομα, αλλά δεν ήταν… αγρότες! Oι αγρότες που διοργάνωσαν δύο μέρες μετά την επίσημη συγκέντρωση απέκλεισαν και έδιωξαν κάποιους γνωστούς ακροδεξιούς που θέλησαν να συμμετάσχουν. Αντίθετα, στην Στουτγάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας πήρε το μικρόφωνο τοπικός βουλευτής της AfD, αυτό όμως συμβαίνει με βουλευτές όλων των κομμάτων που θέλουν να μιλήσουν. Ακόμα και ο υπουργός Γεωργίας έχει μιλήσει σε συγκέντρωση, χωρίς να αποφύγει όμως το γιουχάισμα.

Παρόλα αυτά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ παραδέχτηκε πως οι αγρότες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επιτρέψουν τη διάχυση ακροδεξιών θέσεων στις συγκεντρώσεις τους, κάτι που επιβεβαιώνει και η μυστική πολιτική αστυνομία, η υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Δεν αποκομίζει κέρδη η AfD-Ο παράγων Βάγκενκνεχτ

Αντίθετα, ο συνδυασμός των αγροτικών κινητοποιήσεων με τη δυναμική έκφραση της αντίθεσης της πλειοψηφίας στην ακροδεξιά συνοδεύονται από μία δημοσκοπική κάμψη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια: σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τις τελευταίες μέρες από το ινστιτούτο INSA και δημοσιεύτηκε την Τρίτη 23/1 το πρωί στην κίτρινη και δεξιά εφημερίδα Bild αποτυπώνεται η πτώση της AfD κατά 1,5 μονάδα, από το 23 στο 21,5% στην πρόθεση ψήφου. Η AfD παραμένει όμως δεύτερο κόμμα. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν σταθερά οι Χριστιανοδημοκράτες με 30,5% με μικρή πτώση μισής μονάδας. Την ίδια πτώση παρουσιάζει και η Σοσιαλδημοκρατία που είναι τρίτη με 13,5%. Οι Πράσινοι μένουν στην τέταρτη θέση με ελαφρά άνοδο 0,5%. Ο τρίτος εταίρος της συγκυβέρνησης, οι Φιλελεύθεροι του FDP διατηρούν αμετάβλητα ένα 5%, όριο για την είσοδο στην ομοσπονδιακή βουλή, το Μπούντεσταγκ. Το αριστερό κόμμα DieLinke συνεχίζει την κάθοδό του στην ασημαντότητα χάνοντας 1 μονάδα και φτάνοντας στο 3%.

Αυτό το τελευταίο συνδυάζεται με την άνοδο των «λοιπών κομμάτων» που ανεβαίνουν κατά 3,5% και φτάνουν στο 11,5%. Είναι σαφές πως το μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων θα ψήφιζε το νέο αριστερό κόμμα BSW, τη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ για Λογική και Δικαιοσύνη. Το BSW φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο του να εκφράσει μια ευρεία κοινωνική και διαταξική ομαδοποίηση που θέλει μικτή οικονομία με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ειρηνικές διεθνείς σχέσεις και ρεαλιστική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών, μακριά από δογματισμούς, όπως αποκωδικοποιείται το κεντρικό πλαίσιο πολιτικού προγράμματος αυτού του κόμματος. Και φαίνεται πως πετυχαίνει σε ένα βαθμό τον κεντρικό στόχο: να βάλει φραγμό στην άκρα δεξιά. Η Γερμανία είναι σε μεταίχμιο και θα βγάζει ειδήσεις, δείχνοντας τάσεις για όλη την Ευρώπη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Πάνω από 3.000 τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο

Νέα συνάντηση Πούτιν στο Κρεμλίνο με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα