Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε, χθες Πέμπτη, μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, που έχει πυροδοτήσει εσωτερική κρίση στο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το δικαστήριο, που αποτελείται κυρίως από πρώην υψηλόβαθμους πολιτικούς, έκρινε αντισυνταγματικά 32 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα για τους μετανάστες που έφθασαν πρόσφατα στη Γαλλία.
Οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός συστήματος «εθνικής προτίμησης» — μια πολιτική που υποστήριζε εδώ και καιρό η γαλλική ακροδεξιά και η οποία παρέχει στους Γάλλους πολίτες μεγαλύτερα νομικά προνόμια από τους ξένους.
Η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο συμφωνίας με το δεξιό κίνημα Les Républicains, τροποποιώντας τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση ώστε να συμπεριλάβει τα αιτήματα των σκληροπυρηνικών συντηρητικών.
Το νομοσχέδιο τελικά υποστηρίχθηκε επίσης από την ηγέτη της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν, η οποία το χαρακτήρισε «ιδεολογική νίκη» για το κόμμα της.
Το στρατόπεδο Μακρόν, ωστόσο, βυθίστηκε σε πολιτική κρίση, με τα αριστερά μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επικρίνουν δημόσια τις αλλαγές και σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών να αρνούνται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Το δικαστήριο ακύρωσε επίσης μια προνομιακή ρήτρα βίζας που ευνοούσε τους Βρετανούς ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, κρίνοντας ότι δεν είχε άμεση ή έμμεση σχέση με τον βασικό στόχο του νομοσχεδίου. Η ρήτρα που σχετίζεται με το Brexit είχε προστεθεί στο κείμενο από Γάλλους συντηρητικούς γερουσιαστές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης του Νοεμβρίου και επιβεβαιώθηκε κατά την τελική ψηφοφορία.
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο άναψε πράσινο στο αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», έγραψε στο X ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό του νομοσχεδίου. «Ποτέ ένας νόμος δεν είχε προβλέψει τόσα πολλά μέσα για την απέλαση παραβατών και τόσες πολλές υποχρεώσεις για την ενσωμάτωση νεοφερμένων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησε δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, ενώ ο επικεφαλής των Les Républicains, Ερίκ Σιοτί, ζήτησε συνταγματική μεταρρύθμιση.