ΑΘΗΝΑ
13:49
|
27.04.2024
Μετά την ψηφοφορία, η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας υπερψήφισε το σκληρό νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια «ιδεολογική νίκη».
Βουλευτές της αριστεράς διαμαρτύρονται στο γαλλικό κοινοβούλιο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη διαφορά ένα σκληρό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο που υποστήριξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακόμα και έπειτα από μια «εξέγερση» εντός του κόμματός του καθώς πρόκειται για τη σκληρότερη νομοθεσία που είχε εξασφαλίσει την έγκριση της ακροδεξιάς.

Το νομοσχέδιο είχε αυστηροποιηθεί σημαντικά από τότε που εισήχθη για πρώτη φορά, με ορισμένους πιο προοδευτικούς του κυβερνώντος κόμματος «Αναγέννηση» του Μακρόν να κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι υπέκυψε στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεραλντ Νταρμαμέν, ένας φιλόδοξος 41χρονος πολιτικός που πρωτοστάτησε στη νομοθεσία, εξέφρασε ανακούφιση που οι ψήφοι του συνασπισμού του και των συντηρητικών ήταν αρκετές για να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο.

Περίπου 349 μέλη ψήφισαν υπέρ με 186 κατά. Η Άνω Βουλή είχε ήδη περάσει τη νομοθεσία.

«Σήμερα, είναι απαραίτητα αυστηρά μέτρα», είπε ο Νταρμαμέν στη συνέχεια. «Δεν μπορείς να διορθώσεις τα προβλήματα των Γάλλων στην υπόλοιπη χώρα κρατώντας τη μύτη σου στο κέντρο του Παρισιού».

Μια παλαιότερη εκδοχή του νομοσχεδίου καταψηφίστηκε χωρίς καν να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση, σε ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν.

Η πίεση από τα δεξιά οδήγησε την κυβέρνηση να συμφωνήσει να μειώσει τους κανονισμούς για τις άδειες παραμονής καθυστερώντας την πρόσβαση των μεταναστών σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και της στέγασης – κατά αρκετά χρόνια.

Οι τροπολογίες εισάγουν επίσης ποσοστώσεις μετανάστευσης, καθιστούν δυσκολότερο για τα παιδιά των μεταναστών να λάβουν τη γαλλική υπηκοότητα, ενώ δίνεται η δυνατότητα από το κράτος να αφαιρέσει την γαλλική υπηκοότητα σε όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και καταδικάζονται για εγκλήματα εναντίον της αστυνομίας .

Η Μαρίν Λεπέν είχε πει ότι το RN θα εγκρίνει την τροποποιημένη νομοθεσία – προκαλώντας αμηχανία μεταξύ των περισσότερων προοδευτικών μελών του κόμματος του Μακρόν που βρίσκουν δυσάρεστο να ψηφίζουν από κοινού με την ακροδεξιά.

Τελικά, 20 μέλη της Αναγέννησης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 17 απείχαν και 131 ψήφισαν υπέρ.

Μετά την ψηφοφορία, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως πρόκεται για μια «ιδεολογική νίκη».

Οι Γάλλοι υπερηφανεύονται εδώ και καιρό που διαθέτουν ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα πρόνοιας στον κόσμο, χορηγώντας πληρωμές ακόμη και σε αλλοδαπούς κατοίκους, βοηθώντας τους να πληρώνουν ενοίκιο ή να φροντίζουν τα παιδιά τους με μηνιαίες εισφορές έως και μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Η ακροδεξιά και, πιο πρόσφατα, οι συντηρητικοί, υποστήριξαν ότι αυτά πρέπει να προορίζονται μόνο για τους Γάλλους.

Δεκάδες ΜΚΟ καταδίκασαν τη νομοθεσία πριν από την ψηφοφορία.

Είναι «το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γαλλία», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση περίπου 50 ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Με αυτό το κείμενο άμεσα εμπνευσμένο από φυλλάδια του RN κατά της μετανάστευσης, αντιμετωπίζουμε μια αλλαγή στην ιστορία της δημοκρατίας και στις θεμελιώδεις αξίες της», δήλωσε ο ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολιτική κρίση αφού ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Ο Ρουσό υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο, αλλά η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δεν είπε αν θα την δεχόταν. Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι υπουργοί θα πρότειναν να παραιτηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα